Hopp til innhold

Duodjedirektør: – Ikke bra at samiskinspirerte klær brukes til godterisalg

– Det er vanskelig å si, men jeg tror at det stemmer. Fordi det ser ut som noe tradisjonelt, og jeg tror at bilde man har av Lappland og det samiske folk er at de er naturmennesker.

Mija Kärki

Her står Mija Kärki, iført samiskinspirerte klær, og selger finsk honning.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Det sier finske Mija Kärki som står, iført samiskinspirerte klesplagg, og selger honning på et julemarked i Oldenburg, Tyskland om det at klærne hun har på seg fører til økt salg.

– Jeg tror det er inntrykket som selger bedre, men jeg har ikke noe statistikk på det, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mija Kärki's salgsbod

I denne slagsboden står Mija Kärk og selger honning til tyskere med et sug etter søtsaker.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Er ikke same selv

Mija Kärki sier hun ikke har tenkt så mye over det at hun bruker samiske klær når hun ikke er same selv.

– Jeg har ikke tenkt så mye over det. Jeg syns det ser bra ut. Jeg har fått mange komplimenter på det, men jeg har ofte behovet for å forklare at jeg faktisk ikke er fra Lappland. Folk spør jo, så må jeg forklare.

Videre sier hun at hun ikke har hørt noen om det at hun bruker samiske klær selv om hun ikke er same.

– Det har jeg ikke enda hørt. Jeg kan forstå det synspunktet, men jeg tror at her i Tyskland ser ikke folk på det sånn. Det er bare et flott antrekk, og når jeg sier at noe av honningen kommer fra de nordlige trakter sier det fleste at det ser bra ut.

Ikke helt heldig

Samiske klær tiltrekker oppmerksomhet, enten det er kofta eller kofteinspirerte klær, sier direktør ved Duodjeinstituttet, Inga Hermansen Hætta.

Hermansen Hætta syns det går greit når at man, i samiske områder, bruker samiskinspirerte klær, men at der ikke passer seg å bruke slike klær andre steder og av folk som ikke selv er samer hvis målet er å kunne selge flere varer.
– Det viser jo det at samiske klær fanger oppmerksomhet og folk syns det er fint, det er jo derfor de bruker det. Det er litt synd at de nyttiggjør seg av det samiske, at det ikke kommer samene til nytte, sier hun.

Direktør ved Duodjeinstituttet, Inga Hermansen Hætta åpnet verkstedet

Direktør ved Duodjeinstituttet, Inga Hermansen Hætta.

Foto: Sander Andersen / NRK

Det blir brukt slike klær av ansatte i servicenæringen, i for eksempel, Karasjok og Kautokeino, men Hermansen Hætta syns slikt går bra.

– De er jo selv samer de som går med det, og de bor i samiske samfunn. Det er, etter min mening, ganske gøy at vi får se våre tradisjonelle klesplagg, sier hun.

– Vil ikke bruken av slike klesplagg markedsføre samene over hele verden?

– Det vil det jo selvfølgelig gjøre, men vi vet jo det at historiebøkene ikke er skrevet at samer. Det vil jo være synd om det er der de får kunnskap om samene fra siden det ikke er samene selv som har skrevet det, sier hun.

Skal være ekte og autentisk

Prosjektleder i prosjektet Samisk Reiseliv i Nord-Norge, Beate Juliussen, sier at de som jobber med reiseliv med fokus på det samiske har veldig sterke holdninger til at det som presenteres og selges, skal være ekte og autentisk.

Beate Juliussen

Prosjektleder i nord-norsk reiselivsnæring, Beate Juliussen.

– Vi har veldig sterke holdninger til at det som skal selges og presenteres ut skal være ekte og autentisk, og at vi skal ha noen retningslinjer i forhold til det, sier hun.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.