Hopp til innhold

Hjemløse Hans-Peter vil inn i maktens varme

År etter år har Hans-Peter Ananiassen (47) vært på jakt etter hospitsrom og nå jakter han på velgere på Grønland. Han kan bli den første hjemløse som blir valgt inn i Landstinget. Det er valg på Grønland i dag.

Hans-Peter Ananiassen sitter foran en juletreposter og selger gatamagasin på Grønland

Hjemløse Hans-Peter Ananiassen har solgt magasiner i over to år. Han håper nå å kunne være en av dem som kjemper på de fattiges side i politikken.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

De hjemløse har kun én tanke hver dag: – Hvor skal jeg være i natt?

Hans-Peter Ananiassen

De fleste som bor i Nuuk vet hvem Hans-Peter er – han er «mannen med smilet» som dag etter dag, år etter år, står og selger magasiner om de hjemløse.

– Jeg har solgt magasiner i to år og tre måneder. Min kode som hjemløs selger er 792, forteller Hans Peter.

Han står foran en gigantisk reklameplakat av «Jadore Diore». En feiende flott Charlize Theron i gullkjole og den lille mannen med svarte klær. Et bilde som viser kontrastenes verden. Gull og svart, rik og fattig, men begge med felles mål – å lykkes!

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Hans-Peter Ananiassen foran en plakat av Charlize Theron

Drømmer om lykkes.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

– Jeg vil påvirke vårt samfunn

Den hjemløse eks-alkoholikeren stiller opp for partiet Nalleraq. Partiet er nettopp blitt stiftet med det formålet om å forbedre situasjonen for de aller fattigste. Partiet skal også styrke rammevilkårene og økonomien for dem som driver med jakt og fiske.

– Jeg vil være med på å påvirke vårt samfunn. Da det ble skrevet ut nyvalg etter en kaotisk og uredelig styring, så tok jeg avgjørelsen ene og alene: – Jeg vil bli politiker! Jeg vil tale vår sak og være en stemme for dem som er aller svakest i samfunnet, sier 47-årige Hans-Peter.

Inne på parlamentsbygget deler han nå kontor med partifeller som prøver å sanke inn stemmer. Nye plakater er nettopp kommet inn og Hans-Peter må skynde seg fort ut igjen, slik at velgerne i Nuuk ser at han er en av kandidatene som de kan stemme på.

– Plakaten ble fin og selvsagt så er det bra for våre innbyggere å se, at også vi som er de aller svakeste i samfunnet vil inn i maktens varme for å påvirke utviklingen på Grønland.

Søren jeg glemte stiftemaskin! Må ta en ny runde for å finne en stiftemaskin, slik at jeg rekker å sette opp plakater overalt i byen.

Hans-Peter Ananiassen

Livet på hospits

Hans-Peter har vært uteligger, alkoholiker og er på evig jakt etter en seng. Hver dag, tidlig om formiddagen, må han skynde seg til hospitset for å høre om det er en ledig seng.

Det er første mann til mølla prinsippet. Her i byen er det nærmere 200 som er hjemløse og alle trenger en varm seng.

Hva vil du gjøre dersom du blir valgt inn i parlamentet?

– Jeg kommer til å prioritere situasjonen for de hjemløse. Jeg vil endre det offentlige systemet, og den arrogante holdningen som rår blant dem som skal hjelpe oss. Vi trenger også en god veiledning fra de offentlige kontorer, slik at vi kan få et bedre liv og en jobb å gå til.

Hans-Peter sier at mange av de hjemløse er ressurspersoner, selv om samfunnet ikke anerkjenner dem, de er blitt usynlige.

Fikk problemer da pressen ble med

Midt i intervjuet oppdager vi at Hans-Peter er blitt veldig stresset. Han begynner å gå med raske skritt mot sentrum og prøver å ringe et nummer. Han rister på hodet og ringer igjen, men ingen tar telefonen.

Han har fått en SMS fra byens sosialleder – han kan miste hospitsplassen, fordi han har tatt journalister med til hospitset hvor han bor.

Han har brutt en avtale. Ingen journalister får bli med inn på hospitset, til tross for at han er stemmen til de hjemløse under valgkampen.

– Hvis jeg mister min seng i kveld, da har jeg ingen steder å overnatte, sier Hans-Peter.

Kim Kielsen sitter med hendene foldet under haken

Fungerende statsminister Kim Kielsen er en av dem som heier på Hans-Peter.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Vi møter to representanter utenfor byens sosialkontor, en kvinnelig leder og en kommunikasjonssjef. De gir korreks til Hans Peter og sier at de i tydelig ordelag har gitt beskjed om at ingen journalister kan komme inn i hospitset. Byens hjemløse må beskyttes og bildene kan ikke vises på TV.

For å skåne Hans-Peters tøffe hverdag, så blir vi enige om at ingen bilder fra hospitset publiseres.

Men inne i maktens sentrum hvor politikerne sitter, der er Hans-Peter blitt tatt imot med åpne armer. En av dem som heier på ham er fungerende statsminister Kim Kielsen. Byens tidligere politimann.

De to møtes i gangen og Kim omfavner Hans-Peter og vil vite hvordan det går med valgkampen.

En politimann og en hjemløs diskuterer politikk.

De står i enden av den langstrakte gangen og snakker om den vanskelige økonomiske situasjonen som Grønland har havnet i – et underskudd på nærmere 230 millioner kroner.

Slik beskriver Kim Kielsen Hans-Peter Ananiassen:

En liten mann med et stort hjerte.

Kim Kielsen

– Jeg kan ha et hjem, mitt eget hjem!

I kveld kan livet til Hans-Peter bli forandret. Vel å merke dersom mange nok i Nuuk vil ha ham inn i maktens varme, inn i Landstinget som er Kalaallit Nunaats parlament.

– Det blir en stor omveltning for meg, fra en hjemløs tilværelse til å sitte i parlamentet. Det tenker jeg mye på og det kan bli en realitet. Det eneste vervet jeg noensinne har hatt, var å være elevrådsleder på grunnskolen.

Hva skjer dersom du blir valgt inn, må du fremdeles jakte på en hospitsseng?


– De som blir valgt inn i Landstinget får tilbud om de vil ha leilighet eller egen bolig, så hvis jeg blir valgt inn – da er jeg garantert å få en varm og fin leilighet, sier en smilende og en håpefull politiker.

Han har bare et juleønske like før adventstiden ringer inn – Jeg kan ha et hjem, mitt eget hjem! Dersom velgerne stemmer på meg, så vil de høre min stemme de neste fire årene, sier Hans-Peter med kodenummer «792», før han må skynde seg videre.

Kodenummeret kan kanskje byttes ut med en egen nøkkel inn til maktens sentrum.

Hans-Peter Ananiassen med en plakat av seg selv ute på snøen med gule skyer i bakgrunnen

Hans-Peter med valgplakat i hånd. I kveld kan han bli valgt inn til å være den som hjelper folk med å få boliger.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Korte nyheter

  • Stuorra beroštupmi lohkat sámegiela

    Dál leat ohcciid logut almmolaččat Sámi allaskuvllas ja erenoamáš bivnnut lea lohkat sámegiela easkaálgi dásis. Dássážii leat 70 ohcci ja eatnašat sis leat bidjan dán váldovuoruheapmin. Masteroahpu sámegielas lea maiddái bivnnut, 24 leat ohcan dasa.

    – Lea hui buorre oaidnit loguid ahte man gallis háliidit oahppat sámegiela ja lea šállu go mis leat dušše 15 oahpposaji. Dát mearkkaša ahte lagabui 55 kvalifiseren ohcci gártet vuordinlistui, ja danne ferten boahttevaš vahkuid vuoruhit gulaskuddančoahkkimiid sihke Sámedikkiin, ráđđehusain ja Stuorradikkis politihkalašjoavkkuiguin, dadjá rektor Liv Inger Somby. Go giellaoahppu lea nu bivnnut, de ferte dása gávdnat čovdosiid, eambbo resurssaid ja ruđa, joatká Somby.

    Sámi allaskuvla fállá maiddái easkaálgi oahppu lullisámegielas ja dása leat 11 ohcci, muhto máŋggas eai leat vuoruhan dán oahpu bajimužžii. Nu čállá Sámi allaskuvla preassadieđáhusas.

    Sannhets- og forsoningskommisjonen overrekker rapporten. Kommisjonsmedlem Liv Inger Somby.
    Foto: Torgeir Varsi / NRK Sápmi
  • Suodjalus lea viežžan iežaset ruskkaid álbmotmeahccis

    Ruskkat maid gávdne duoddaris maŋŋá Nordic Response soahtehárjehallamiid lea dál vižžojuvvon Suodjalusas.


    Maŋŋágo Nato-hárjehallan Nordic Response lei leamaš Rávttošvuomi álbmotmeahcis njukčamánus, de fuomášuvvui ahte guovllus ledje ollu ruskkat.

    - Dát ii livčče galgan dáhpáhuvvat, dadjá Marianne Rygh Bø, gii lea birasgáhttenoffiseara Suodjalusa operatiivvalaš váldoguovddážis.

  • Trekker drikkevanns-protest

    De planlagte vindturbinene som kunne true drikkevannet i Berlevåg, skal flyttes.

    Det har Varanger Kraft Hydrogen besluttet.

    I fjor sa Mattilsynet nei til å utvide vindkraftanlegget på Raggovidda. Grunnen var at et eventuelt utslipp av kjemikalier ville havne i drikkevannet.

    Men en flytting av fire turbiner var alt som skulle til. Nå har Mattilsynet trukket tilbake sin innsigelse.