Hopp til innhold

Ble enige om ekstern granskning av Utøya-midlene

Formannskapet i Karasjok kommune er enige om å sette i gang ekstern granskning av Utøya-midlene

Formannskapet i Karasjok

Flere i Karasjok formannskapet støttet ikke ekstern granskning, men etter en god diskusjon ble de enige om å iverksette uavhengig granskning av Utøya-pengebruken.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

– Jeg er veldig glad at vi fikk gjennom dette vedtaket i går, sier Sissel Gaup.

Sissel Gaup

Sissel Gaup

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Gaup er lederen i partiet Karasjok lista i Karasjok kommune som har vært i spissen for å få avklarering om hvordan Utøya-midlene på 2,3 millioner er blitt brukt.

– For Karasjok lista er det viktig å få frem hva ungdommene selv og deres familier selv synes om den hjelpen Karasjok kommune har gitt dem, sier Gaup.

Karasjok kommune har tatt saken veldig alvorlig etter at Utøya-ungdommene klaget over Karasjok kommunens oppfølgning i en NRK-brennpunkt-dokumentar.

Ekstern granskning

Etter at rådmannen, Elfrid Boine, la fram rapporten om hvordan pengene er blitt brukt, så ble pengebruken satt opp som egen sak i formannskapsmøtet umiddelbart etter offentliggjøring av rapporten.

På formannskapsmøtet foreslo Karasjok lista å sette i gang en ekstern granskning.

– Det var veldig godt å få rapporten hos rådmannen, men det er bare rådmannens synspunkter som er kommet frem, sier Gaup.

Først var formannskapet i mot ekstern granskning, men etter en god diskusjon kom de til en enighet.

– Jeg argumenterte med at det er viktig at Karasjok kommune setter i gang tiltak, før fylkesmannen kommer hit og ber om ekstern granskning, sier Sissel Gaup.

Formannskapet ble etterhvert enige om dette sluttdokumentet:

Tilleggsforslag fra Karasjoklista

Formannskapet beklager på det sterkeste på vegne av kommunen, at enkelte ungdommene som var involvert i 22.juli terroren og deres familier ikke har fått den hjelpen de har hatt behov for i etterkant av terroren og som de omsøkte midler på 2,3 mill. skulle brukes til.

Formannskapet ber kommunen engasjere SANKS eller lignende institusjoner omgående, til å gi hjelp til de ungdommene og deres familier, slik at de får tilrettelagt oppfølgingstjeneste etter deres behov.

Formannskapet vedtar å engasjere uhildet instans til å granske hvordan Utøya - 22. juli skjønnsmidlene er brukt av Karasjok Kommune.

De 12 ungdommene med deres foresatte og familier må bli inkludert i granskningen der de får fremlegge deres syn på hvilken hjelp Karasjok kommune har gitt dem etter 22.juli terroren.

Karasjok kommune engasjerer SANKS i Karasjok til å gjennomføre dette arbeidet. Resultatet skal være en del av granskningen.

Disse tiltakene må iverksettes umiddelbart.


Korte nyheter