Formann i Spiertagáisa reinbeitedistrikt i Øst-Finnmark Per John Anti er bekymret over at reindriftsutøvere i Finnmark ikke får slaktet reinen sin.
– Det er ikke bra, fordi det er best å slakte reinen nå om høsten når den er feit. Enkelte distrikt har i tillegg fått krav om å slakte ned til et bestemt antall rein. For dem er det enda verre, sier han.
Må slakte for å ikke bryte loven
For 2 år siden krevde myndighetene at Anti og de andre reindriftsutøverne i Karasjok-distriktet måtte senke distriktets reintall.
- Les også:
Formannen er glad for at det er godt samarbeid innad. De har allerede nådd høyeste reinantall-kravet, som er satt på 6300 rein.
Før årets vårflokk hadde Spiertagáisa 6200 rein.
– Men vi har ønske om å slakte i år også, for å holde reintallet under maksantallet, sier Anti.
Han forteller at de måtte slippe ut en del av flokken uten å ta ut en eneste slakterein, fordi slakteriene ikke kunne ta imot rein.
Anti har fått opplyst at det kun er slakteriene i Karasjok og Kautokeino som er åpne.
– Det er bare å beklage
Finnmark Rein AS daglig leder, Are Figved beklager på det sterkeste at Norges største reinslakteri ikke har hatt muligheten til å ta imot all rein.
– Det er rett og slett for dårlig det som skjedde denne uka. Reineiere er for oss nummer én, og det er vi som ikke har levert, sier Figved.
- Les også:
Figved lover imidlertid bedre vilkår for reindriftsutøvere fra mandag av.
– Vi har satt igang tre tiltak for å få opp slaktekapasiteten. På mandag åpner vi Varanger slakteri. Vi har leid inn flere arbeidere til slakteriet i Kautokeino som vil øke arbeidskapasiteten. Vi har også vært i kontakt med Nortura-ledelsen i Målselv. De har nå valgt å prioritere rein foran sau, sier Are Figved.
– Til neste uke vil vi ha veldig god kapasitet og alle vil få muligheten til å levere rein til oss, sier Figved.
Hvordan bestemmer dere hvem som kommer først til køen?
– Det er ingen først i køen, svarer han kort.
– Det er ingenting å forklare
Selv om neste uke ser lovende ut, så vil ikke daglig leder i Finnmark Rein AS gå nærmere inn på årsaken til katastrofeuken.
– Det er egentlig ingenting å forklare, sier han.
Hva er det som har skjedd?
– Det er bare for dårlig. Det vi har levert er for dårlig. Enkelt og greit, sier Figved.
Til
har Are Figved forklart at de gjorde en feil, når de ikke startet produksjon på alle tre slakteriene før slaktesesongen begynte. De åpnet bare to av dem.Ifølge daglig leder har slakteriet kapasitet å ta imot 8000 rein i løpet av en uke.
Må slakte 2500 kalver
Spiertagáisa må slakte alle kalvene.
– Vi har en kalveandel på 60 prosent og det må vi ta ut, for å være på den rette siden av loven, sier Anti.
Reinbeitedistriktet både slakter og øremerker kalvene når de har reinen i gjerdet, men effektiviteten er ikke like god som i fjor.
– Vi må ta flere pauser enn vi hadde planer om. Vi må også fore reinflokken som skal til slakteriet, sier Anti.
- Les også: