Hopp til innhold

Skal ikke argumentere mot kommunesammenslåing

– Vi har ikke konkludert med noe som helst i spørsmålet om kommunesammenslåinger, sier leder i Øst-Finnmark regionråd, Frank Ingilæ. Han har tatt hele rådet med seg til hovedstaden – for å møte landets maktelite.

Jan Tore Sanner og Frank Ingilæ

Tanaordfører Frank Ingilæ (t.h) tar med seg hele sitt regionale råd til Oslo, for å møte blant annet kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / Máret Laila Anti / NTB Scanpix

– Hovedtemaet for vår Oslo-reise er kommunereformen. Vi skal legge frem finnmarksperspektivet, blant annet i forhold til å slå sammen kommuner.

Tana-ordfører Frank Ingilæ har i rollen som leder av regionrådet i Øst-Finnmark, tatt hele rådet med seg til «toppmøter» i hovedstaden.

Ulike distriktspolitiske temaer står på dagsorden, når rådet denne uka møter blant annet statsråder, og Finnmark fylkes stortingsrepresentanter.

– Men jeg vil undestreke at vi ikke er kommet til Oslo for å argumentere mot kommunesammenslåing, sier Ingilæ.

– Men det er fordi man innad våre kommuner ikke har konkludert med noe som helst, i spørsmålet om å slå sammen kommuner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Knut Store

SAMISK KOMMUNE: Blir Knut Store en av Nesseby kommunes siste ordførere? Kommunesammenslåing er meget aktuelt også i Øst-Finnmark, som huser blant annet Tana og Nesseby kommuner.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Til hovedstaden med spørsmål

– Kommunale oppgaveløsninger og samiske kommuners forhold, blir viktige å nevne. Og vi skal selvsagt minne politikerene her nede om at Finnmarks kommuner er store, sier Frank Ingilæ.

Det er lite som hittil er vedtatt og bestemt fra sentralt hold i forhold til kommunereformen.

– Derfor har vi også en del spørsmål til politikerene her nede, sier regionsleder Frank Ingilæ.

Samiske kommuners utfordringer

Frank Ingilæs egen kommune, Tana, og nabokommunen Nesseby, er som kjent medlemmer av det såkalte samiske språkforvaltningsområdet (ekstern lenke).

Det foreslås til tider å slå sammen kommuner som er medlemmer her, med en eller flere kommuner som ikke er medlem(er) i språkforvaltningsområdet.

– Må eksempelvis Nesseby melde seg ut av samisk språkforvaltningsområdet, hvis de blir slått sammen med nabokommuner som ikke er medlem?

– Dette spørsmålet vet jeg at kommunaldepartementet er godt kjent med. Dette har jeg tatt opp tidligere, på et veldig tidlig tidspunkt. Dette er hensyn man vet at man er nødt å ta.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Slik kan nye Finnmark- og Troms-kommuner bli

De 43 kommunene i Troms og Finnmark kan bli slått sammen til totalt 12 kommuner. En av «nøttene» blir kommunene som er medlemmer av samisk språkforvaltningsområde. Mange spør seg om konsekvensene for samisk språk, hvis disse må melde seg ut av forvaltningsområdet, og slå seg sammen med ikke-medlemskommuner.

Foto: FRANK JOHANSEN / BING/MICROSOFT CORPORATION / NRK

– Nå er det ikke noe stortingsflertall for å tvinge kommuner til å slå seg sammen. Det skal være frivillig, sier Frank Ingilæ.

Tidligere har Ingilæs ordførerkollega i Kautokeino, Klemet Erland Hætta, uttalt at han er i mot å slå sammen samiske med «ikke-samiske» kommuner, tatt språkforvaltningsområdet i betraktning.

Fiskeri også på dagsorden

– Kommunereformen er altomfattende, og dreier seg om mye mer enn bare sammenslåinger. Hvilke oppgaver skal fremtidens kommuner løse, er sentralt spørsmål, sier regionleder Ingilæ.

Annet tema på møtene mellom Øst-Finnmark regionråd og sentrale myndigheter, er fiskeri i Finnmark.

– Vi skal møte fiskedepartemenet også. Vi vil ha en fiskeripolitikk som gagner de små kystsamfunnene. Dette er vi veldig opptatte av, sier han.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.