Hopp til innhold

Urfolk med nødrop til Sametinget

De har mistet matjorden sin til produksjon av bioetanol og storfekjøtt. Nå vil guaraniene i Brasil ha hjelp av samene.

Anastacio Peralta

Anastacio Peralta (i midten) forklarer om situasjonen for Guarani-Kaiowa folket.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Guarani-Kaiowá urfolket i Brasil, som har mistet matjorden sin til blant annet produksjon av bioetanol og storfekjøtt, ber nå Sametinget om hjelp til å påvirke brasilianske myndigheter i denne saken.

– Denne industrielle bruken av jord fører til underernæring og også til sykdommer på grunn av forurensing, sier guarani representant på besøk i norge, Anastacio Peralta til NRK Sámi Radio.

– Skittent vann og forurensning

Det som blir igjen etter at europeerne har hentet det de trenger til produksjon av bioetanol er skittent vann og forurenset mark. Anastacio Peralta kommer med en sterk anmodning fra sitt eget folk til de i Norge som er interessert i å hjelpe hans folk i Brasil om at de trenger denne støtten nå.

Anastacio Peralta

Anastacio Peralta.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Guarani-kaiowá folket bor midt i Brasil, som er Sør-Amerikas største land. Delstaten de bor i heter Mato Grosso do Sul, som på guarani-språket betyr "vide og bevokste gressletter". Her har de gode fiskeelver og god jord hvor de har kunnet skaffe seg den maten de har behov for. Nå er imidlertid folket blitt fordrevet fra dette området.

Brasilianske myndigheter har tillatt produsenter av biodrivstoff og store kjøttprodusenter å bruke området. Kjøttet produseres både til Europa, Amerika og resten av verden.

På grunn av disse og flere andre gigantiske industriprosjekter har guarani-kaiowá indianere mistet sitt levebrød, og nærmere 30.000 av de får så lite mat at de er underernært.

Anastacio Peralta sier at hans folk opplever en grufull tid fordi folk ikke får nok mat og at de store samfunnsomveltningene har gått utover deres selvfølelse og at de for tiden opplever mange selvmord.

– Jeg prøver å få internasjonal oppmerksomehet for vår sak i håp om at brasilianske myndigheter går med på gi tilbake disse områdene, slik de har lovet i så mange år, sier Peralta.

– Forstår den vanskelige situasjonen

Denne uka har det blitt satt fokus på guarani-kaiowá folkets prekære situasjon på et seminar i Oslo, som ble arrangert av Regnskogfondet, FIAN (FoodFirst Information and Action Network) og Utviklingsfondet.

Paulo Guimarães

Ministerråd Paulo Guimarães.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Det er også samlet inn mer enn tusen underskrifter til støtte for guarani-kaiowá folket, som er levert til representanter for brasilianske myndigheter i Norge. Underskriftene ble festet til et bilde som blant annet illustrerer natur rundt Rio, nedbrent regnskog og mor og barn.

Ministerråd ved Brasils ambassade i Oslo, Paulo Guimarães, sier at han har forståelse for guarani-kaiowá folkets prekære situasjon og han lover at han vil påskynde brasilianske myndigheter, slik at urfolkene igjen skal få tilbake området sitt.

– Denne situasjonen kan selvsagt ikke fortsette. Derfor tror jeg at vi skal ha funnet en løsning på guarani-kaiowá folkets situasjon i løpet av neste år, lover Paulo Guimarães.

Den gjennomsnittlige levealderen blant guarani-Kaiowá indianerne er 45 år, mens gjennomsnittalderen i den brasilianske befolkningen ellers er på over 70 år.

– Dette i seg selv viser at noe må gjøres straks, medgir Guimarães.

– Skal ta opp saken med UD

Sametingspresident Egil Olli var i vår med i en norsk delegasjon som besøkte Brasil. Olli synes det er veldig trist å høre om guarani-kaiowá indianernes situasjon.

Dag Terje Andersen og Egil Olli i Brasil.

Stortingspresident Dag Terje Andersen og sametingspresident Egil Olli i Brasil.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

– Sametinget vil ta opp denne saken med det norske utenriksdepartementet i løpet av desember slik, at guarani-kaiowá folket kan få tilbake sin matjord, sier Sametingspresident Egil Olli.

– Hvis vi igjen får muligheten til å produsere vår egen mat og utnytte naturen som før, så skal vi igjen begynne å klare oss selv, sier Anastacio Peralta. Han påpeker at det å få nok mat burde være en grunnleggende menneskerettighet, som de nå krever at brasilianske myndigheter skal oppfylle.

Anastacio Peralta med bildet som underskriftene er festet til.

Anastacio Peralta med bildet som underskriftene er festet til. Bildet er laget av Astrid Solgaard.

Foto: Privat

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.