Hopp til innhold

Riddu-artist bortført og drept

Gruppa Sotzil fra Guatemala var gjester under årets Riddu riddu. Torsdag ble lederen, Leonardo Lisandro Guarcax funnet drept.

Leonardo Lisandro

Leonardo Lisandro, her fra intimkonserten gruppa Sotzil holdt på Arctic Motell i Kautokeino

Foto: Ingeborg solvang, Sonar Film DA

Den Maya-indianske gruppen Sotzil, som avdøde Leonardo Lisondro Guarcax var lederen av, opptrådte på årets Riddu riddu festival. I forbindelse med besøket, dro de også på en rundtur i Finnmark, hvor de blant annet holdt en intim konsert i stor-lavvuen til Arctic Motell i Kautokeino, og gjestet NRK Sámi Radio i Karasjok.

Sotzil gjester Sami Rádio

Gruppa Sotzil besøkte NRK Sámi Radio. Her med tolk Ingeborg Solvang, og redaksjonssjef Maria Saijets til høyre for avdøde Lisandro.

Foto: Ingeborg Solvang, Sonar Film DA

Gruppa Sotzil, er forkjempere for Mayakulturen, og har lenge jobbet med revitalisering og søkt etter ur-uttrykket i Maya-musikken fra tiden før Columbus kom.

Tredje bandmedlemmet som er drept

Utpressinger og bortføringer rir Guatemala som en mare for tiden, og krever mange menneskeliv.

Leonardo Lisondro Guarcax var det tredje bandmedlemmet i gruppa Sotzil som er blitt drept på et år, på grunn av deres arbeid for å fremme Mayakulturen i Guatemala og internasjonalt.

Nybakt far

Lisandro var 32 år gammel. og arbeidet som rektor for en barneskole med 500 elever i de fattige områdene av Solola i Guatemala, et område med 100 % mayaer. Han var også familiemann, og var nybakt far da han besøkte Sápmi i sommer.

På tur til foreldremøte

Sist onsdag var han på tur til et foreldremøte på skolen, da han ble stanset og bortført. Kidnapperne fremla et betydelig krav om løsepenger, med trusler om å drepe han om ikke pengene kom umiddelbart. Lisandros far kontaktet blant annet den norske ambassaden, som jobbet iherdig med saken i samarbeid med lokale myndigheter. Men da de ankom Solola torsdags kveld, var Lisandro allerede funnet torturert og drept.

Riddu er i sorg

Ragnhild Dalheim Eriksen

Ragnhild Dalheim Eriksen sier at Riddu nå skal sette seg bedre inn i Mayaindianernes situasjon. (arkivfoto)

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Festivalsjef for Riddu riddu, Ragnhild Dalheim Eriksen, forteller at det har vært en tung dag på jobben:

–For Riddu er dette utrolig tøft. Vi er veldig lei oss idag, og kan nesten ikke fatte at det har hendt. I dag føler vi oss hjelpesløse i denne tragiske situasjonen, og det er ganske sikkert at urfolk andre steder i verden har en betydelig tøffere hverdag enn de småproblemene vi sliter med her , sier en beveget festivalsjef til NRK Sámi Radio.

Korte nyheter

  • Sámi festiválat Norggá buoremusaid gaskkas

    «Norske Kulturarrangører» organisašuvdna lea dál almmuhan evttohasaid oažžut lágideaddji bálkkašumiid jagi 2023 ovddas.

    Márkomeannu, Riddu Riđđu ja Sámi Beassášmárkanat leat evttohuvvon iešguđet surggiin.

    Sámi Beassášmárkanat gilvvohallet nammaduvvot «Dán jagáš festiválan».

    Festiválat Márkomeannu ja Riddu Riđđu lágideigga oktasaš doarjjakonseartta Fovse- sápmelaččaide ja -ákšunlisttaide Riikalávddis Oslos. Dainna konsearttain sáhttiba festiválat nammaduvvot Dán jagáš inspirašuvdnan.

    Márkomeannu lea maiddái finalistta Dán jagáš čalbmerávkaleapmi.

    Lubna Jaffrey åpnet Riddu Riđđu.
    Foto: Inga Maret Solberg Åhren / NRK
  • Påviste fire bjørner i et nytt hårfelleprosjekt

    Sommeren 2023 ble det for første gang samlet inn hårprøver fra et 500 kvadratkilometer stort område på nordsiden av Tanaelva i den vestlige delen av Tana kommune.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    – Totalt ble det samlet inn 27 hårprøver som var positive for brunbjørn, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    Fra disse prøvene kunne forskerne identifisere fire ulike bjørner, to hannbjørner og to hunnbjørner.

    Alle de fire bjørnene som ble påvist i hårfelleprosjektet i Tana i 2023 var tidligere kjente individer.

    Målet med prosjektet er å få mer informasjon om bjørnenes bevegelser i området, tidsmessig områdebruk, og om mulige slektskap mellom individene.

    – Den overordnede målsettingen med disse hårfelleprosjektene er å få mer kunnskap om antall bjørn, kjønn og hvilke individer som påvises, sier Ida Marie Bardalen Fløystad.

  • Beatnagat gaikodan bohccuid Bájilis 

    Badjeolmmoš Tommy Vitblom vulggii iskat lea go ealu sisa mannan luovosbeatnagat go oinnii Facebookas čállosa ahte luovusbeatnagat leat jođus Kangos guovllus Bájila gielddas Ruoŧas. Dalle son gávnnai njeallje jápmán bohcco, dieđiha Sveriges Radio.

    – Dákkár oainnáhus darvána millii, muitala Vitblom.

    GPS ja drona veahkkin lea son gávnnahan ahte beatnagat oaguhedje bohccuid máŋggaid miillaid ovdal go de loahpas fallehedje. Vitblom muitala dán dáhpáhuvvat dávjjit aht dávjjit. (Čájáhusgovva)

    Reinkadaver
    Foto: Erik Ropstad