Hopp til innhold

– Like stort som Alta-aksjonen

Samisk fangst- og utmarksforening i Kautokeino vil ikke godta Fylkesmannens verneplaner i kommunen.

Områdene rundt Goahteluoppal

Disse områdene vil Fylkesmannen og Miljøverndepartementet verne. Lokalbefolkninga sier nei.

Venstres Anton Dahl er skuffet over valgresultatet.

Anton Dahl i Samisk fangst- og utmarksforening vil ikke akseptere myndighetenes verneplaner. – Nok er nok, sier han.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

– Vi er totalt imot all fredning og vern av naturområder som medfører at lokalbefolkningen stenges ute. Verneplanene innskrenker vår mulighet og rett til å høste av det som naturen gir oss, noe som vi har gjort i alle generasjoner. Nå har vi sagt at nok er nok, vi kommer ikke til å gi oss med dette, sier Anton Dahl, som er leder i Samisk fangst- og utmarksforening i Kautokeino.

– Men er det ikke viktig å verne naturen?

– Vi tror at lokalbefolkninga best kan forvalte naturen rundt seg. Man er jo ikke interessert i å ødelegge sine egne områder. Dette er så viktig for oss at jeg vil kalle dette for nåtidens Alta-aksjon, sier Dahl.

For tiden pågår det to ulike verneplanprosesser i fylket, der Fylkesmannen i Finnmark har foreslått å etablere en nasjonalpark i Goahteluoppal i Kautokeino kommune, samt vern av myrer og våtmarksområder i hele fylket. Begge verneprosessene vil berøre Kautokeino kommune.

Sjeldent rikt dyreliv

Området rundt Goahteluoppal er et rikt område med stor bestand av både vilt og fugl, der mange av artene står på den såkalte nasjonale rødlista, som er en oversikt over norske plante- og dyrearter som er truet av utryddelse. En forskningsrapport utført av NINA i 2008 fastslo at våtmarkene i indre deler av Finnmark er landets viktigste hekkeområde for en rekke arter.

Samtidig er også området rundt Goahteluoppal et attraktivt og viktig jaktområde for lokalbefolkningen som har høstet ressurser fra naturen ved hjelp av fiske, jakt og bærplukking.

– Naturen forringes

– Et vern vil være til større skade enn nytte. Om det ikke lenger fiskes årlig i rike fiskevann, vil det ødelegge vannet. Naturen i området vil forringes, sier Anton Dahl, leder i Samisk fangst- og utmarksforening.

Et vern i form av en nasjonalpark vil innebære forbud mot tekniske inngrep som kan gi varige spor i landskapet, som bergverksdrift, veibygging og oppføring av andre bygg. Motorferdsel vil være forbudt, men i forbindelse med reindrift kan det åpnes for bruk av snøskuter og begrenset bruk av barmarkskjøretøy, opplyser Fylkesmannen.

– Ja, vi kan ta bena fatt og vi kan gå på ski inn i nasjonalparken, men innhøsting av naturen som vi er vant til, vil ikke kunne pågå mer. Det sier seg selv at en som setter flere garn ikke kan bære med seg både garn og fangst tilbake. Vi kan ikke jakte slik vi er vant til lenger. Vi må ha kjøretøy for å frakte fangst og utstyr med oss, sier Dahl.

Frykter befolkningen flytter

Anton Dahl, som er tidligere vara- og ordfører i Kautokeino kommune, ser også befolkningsmessige konsekvenser av et vern.

– Hvis man tar fra oss den muligheten å bruke naturen, er jeg redd for befolkningstallet. Hvem vil bosette seg her og hvem vil fortsette å bo her dersom verneplanene går igjennom? Man glemmer at naturen er vårt spisskammer, sier Dahl, som leder Samisk fangst- og utmarksforening.

Foreningen har nå satt igang en underskriftskampanje der lokalbefolkningen skal vise sin motstand mot verneplanene. Underskriftene skal så overrekkes til Miljøverndepartementets statssekretær Heidi Sørensen under et åpent folkemøte i Kautokeino 9. juni i år.

Både departementet og Fylkesmannen vil delta på disse møtene hvor den berørte befolkninga skal få anledning til å komme med sin mening om de foreslåtte planene, og hvor myndighetene vil orientere om verneplanarbeidet.

Goahteluoppal kart

Kart over Goahteluoppal.

Foto: Grafikk NRK Sami Radio

Korte nyheter

  • Guokte ođđa guovžža duođaštuvvon Kárášjogas

    Les på norsk.

    2023 geasi čohkkejuvvojedje guolgaiskosat 400 njealjehasmehtera sturrosaš guovllus Kárášjoga gieldda guovddážis, erenomážit máttabeale Kárášjoga.

    Oktiibuot gávdne logi guovžža Kárášjoga máttabeale ohcanguovllus. Guokte eanahága ja gávcci ásti.

    Dát lea veahá unnit go 2022:is, dalle gávdne 12 guovžža. Dan dieđiha Norgga bio-ekonomiija instituhtta (Nibio).

    – Guokte guovžža eat leat ovdal registreren dán guovllus. DNA bearašanalysa čájehii ahte dán guovžža guoktá váhnemat leat báikkálaš guovžža, dadjá Nibio Svanhovd laboratoriajođiheaddji Ida Marie Bardalen Fløystad.

    – Oktiibuot leat mii registreren 34 guovžža dán guolgaiskanprošeavttas Kárášjogas dan vuosttas prošeavtta rájes, 2009:is, dadjá Fløystad.

    Govva lea váldon 2020:is:

    Bjørn ved en hårfelle i Karasjok
    Foto: Viltkamera: Per Anders Eira og Kurt Are Nikkinen
  • To nye bjørner ble registrert i Karasjok

    Sommeren 2023 ble det samlet inn hårprøver fra et 400 kvadratkilometer stort område sentralt i Karasjok kommune, hovedsakelig på sørsiden av elva Karasjohka.

    Totalt ble det påvist 10 bjørner i det opprinnelige undersøkelsesområdet, sør for elva Karasjohka, i 2023. Dette er noe færre enn i 2022. Da ble det registrert 12 bjørner.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    Kjønnsfordelingen viste at prøvene stammet fra to hannbjørner og åtte hunnbjørner.

    – To av bjørnene var nye for området. Det vil si at de ikke var registrert tidligere. En utvidet familieanalyse basert på DNA påviste mulige lokale foreldre for begge de nye bjørnene, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    – Totalt har vi påvist 34 forskjellige bjørner i hårfelleprosjekter i Karasjok kommune siden det første prosjektet i 2009, sier Fløystad.

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.