Hopp til innhold

Samisk historie under barken

I ett av arrene etter barkflekking i Dividalen/ Dieváidvuovdi finner man navnene til Lars Person og Mard Nils datert 1748.

Lars Person-furua i Dividalen.

Lars Person-furua i Dividalen. Innskrift fra 1700-tallet i arr etter barkflekking: 'LARS PERSON VDS 1748 SEBD 9.DAG MARD NILS'.

Foto: Arve Elvebakk

Konservatør Dikka Storm i samisk kulturhistorie har i Dylan-prosjektet undersøkt hvor langt tilbake i tid man kan spore menneskelig aktivitet i Dividalen og hvordan det påvirket naturen i dalen.

– Lars Person var 30 år i 1743 og var født av svenske foreldre i Torne Lappmark. Han var opplært i kristendom i Sverige, gikk i kirke der og regnet seg selv som svensk, sier Storm.

Lars Person brukte området fra Malangen til Kiruna som sitt bruksområde for reindrift, og han beskriver detaljert flyttveien for rein til Peter Schnitler.

Lars Person ble grundig forhørt i såkalte Eksaminasjonsprotokoller til Peter Schnitler.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Betydning for Lappekodisillen

Disse protokollene skulle senere være av betydning for Lappekodisillen av 1751 og Reinbeitekonvensjon som ble signert 7. oktober 2009.

Begge etablerer rett til beite på tvers av den norsk-svenske grensen. Les mer om Lappekodisillen i faktaboksen nederst i artikkelen.

Eksaminasjonsprotokoller

Eksaminasjonsprotokoller er dagbøker og notater som Schnitler førte mens han på oppdrag fra Christian 6. arbeidet med å fastsette grensen mellom Norge og Sverige i 1742-45. Hans ansvar var området fra Røros til Finnmark.

Dikka Storm bruker han som kilde i forbindelse med en avhandling om bygda Storjorda i Kvæfjord.

– Jeg gikk systematisk til verks og så på undersøkelser Schnitler gjorde fra Ofoten til Malangen. Jeg var interessert i å vite hvem han hadde snakket med og hvor han hadde stoppet.

Vitne nummer 16 på lista for Astafjord prestegjeld var navnet under barken. Lars Person – reindriftssame.

Korte nyheter

  • Klaus Peter Nickel er død

    Loga sámegillii.

    Pedagog og språkforsker Klaus Peter Nickel er død.

    Det skriver hans datter på sin Facebook-side.

    Klaus Peter Nickel var fra Polen, og flyttet til Kautokeino på 60-tallet for å jobbe som reingjeter. Han har gitt ut flere samiske språkbøker, blant annet en samisk-tysk ordbok med Pekka Sammallahti. Han har også undervist samisk på videregående skole, og vært hjelpelærer på universitetet i Tromsø.

    Klaus Peter Nickel ble 86 år.

    Sátnegirječálli Klaus Peter Nickel
  • Klaus Peter Nickel lea vádjolan

    Les på norsk.

    Pedagoga ja gielladutki Klaus Peter Nickel lea vádjolan.

    Dan čállá su nieida iežas Facebook-siiddus.

    Klaus Peter Nickel lei Polenis eret, ja fárrii Guovdageidnui 60-logus bargat boazovázzin. Son lea almmuhan máŋga sámi giellagirjji, earret eará sámi-duiskka sátnegirjji Pekka Sammallahttiin. Son lea maid oahpahan sámegiela joatkkaskuvllas ja leamaš veahkkeoahpaheaddjin Romssa universitehtas.

    Klaus Peter Nickel šattai 86 jagi.

    Sátnegirječálli Klaus Peter Nickel
  • Nesten 3 millioner personer fikk penger av Nav i 2023

    Nav utbetalte til sammen 583 milliarder kroner i ytelser og alderspensjon i 2023. Det tilsvarer 1,1 millioner kroner hvert minutt gjennom året.

    2,8 millioner personer, som utgjør 50 prosent av befolkningen i Norge, mottok en ytelse fra Nav minst én gang i løpet av 2023. I tillegg var det 105 000 personer bosatt i utlandet som mottok penger fra Nav.

    – De aller fleste av oss mottar penger fra Nav en eller flere ganger i løpet av livet, og bare i løpet av ett år har halvparten av befolkningen fått penger inn på konto fra Nav minst én gang. Det sier noe om NAVs rolle i samfunnet og i folks liv, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

    Utbetalingene fra Nav til personer bosatt i Norge økte med 8,9 prosent sammenlignet med året før, som tilsvarer 46,6 milliarder kroner. Veksten er høyere enn justeringen i grunnbeløpet og lønnsveksten.

    – Økt sykefravær og flere pensjonister gav økning i utbetalingene til sykepenger og alderspensjon. Det var også en økning i arbeidsavklaringspenger og uføretrygd, mens et stramt arbeidsmarked gjennom 2023 reduserte utbetalingene på dagpenger sammenlignet med 2022, sier Holte.

    Av de totalt 583 milliarder kronene Nav utbetalte til personer i 2023, gikk 10,6 milliarder til personer bosatt i utlandet. Det tilsvarer 1,8 prosent av den totale summen.

    Dette skriver Nav.

    NAV-skilt
    Foto: Pål Tegnander / NRK