Hopp til innhold

– Frykter alt liv drepes

Gruveselskap vil tømme 500 tonn gift i Bøkfjorden hvert år. Beboere ved fjorden frykter at fjorden deres skal dø ut, og de får støtte fra haveksperter.

Sydvaranger Gruve ved Bøkfjorden

Sydvaranger Gruve ved Bøkfjorden

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Astrid Daniloff

Astrid Daniloff

Foto: Trine Hamran / NRK

Sydvaranger gruve AS vil slippe ut giftige stoffer i Bøkfjorden i Finnmark.

Dette skaper debatt. Beboere i området har engsjert seg stort i saken.

Leder Astrid Daniloff i Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag sier at de har sett hvordan livet i fjorden har dødd da gruven har sluppet giftstoffer ut i fjorden ved tidligere drift. Hun liker dårlig planene til Sydvaranger Gruve AS.

– Sist det var gruvedift her så vi at alt liv ble drept i fjorden. Vi frykter at dette vil skje igjen, og det vi frykter mest er giften som spres, sier Daniloff.

– Opptatt av utvikling

Linda B. Randal

Linda B. Randal (Ap)

Foto: flickr

Ordfører Linda B. Randal i Sør-Varanger kommune sier at kommunestyret er veldig opptatt av utvikling og at de har i ti år jobbet for at Sydvaranger Gruve skal starte opp igjen driften.

– Vi er veldig opptatt av å gi et positivt signal til Statens forurensningstilsyn som til slutt skal ta stilling om dette er miljø- og utviklingsmessig forsvarlig, sier Randal.

Hun legger til at dette er en utslippstillatelse som ligner veldig på mye av de stoffene som ble brukt før. Hun sier også at man mener at dette skal gå bra i forhold til det man vet i dag.

Kommunestyret har gått inn for å gi tillatelse til utslippene.

– Veldig giftig

Miljøsjef Bente Christiansen ved Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Finnmark har i en høringsuttalelse redegjort at de mener at det bør foretas en konsekvensutredelse før det gis uttslippstillatelse.

– Det er snakk om å slippe ut 500 tonn aminer, et giftstoff i fjorden hvert år. Dette stoffet er veldig giftig for vannlevende organismer, og det bekymrer oss, sier Christiansen.

– Må finne alternative løsninger

Astrid Daniloff sier at hun forstår at det er behov for arbeidsplasser men hun mener at det må finnes alternative løsninger enn å slippe giften ut i fjorden.

– Man har klart å komme seg til månen, da må man da også klare å finne alternative løsninger enn å slippe giften i fjorden, sier Daniloff.

Stort engasjement

Motstanderne av giftutslippene har engasjert seg med underskriftskampanjer og det er også dannet en facebook gruppe for de som er imot giftutslippene. Denne gruppa har mandag kveld 921 medlemmer.

Fraråder utslipp på det sterkeste

Havforskningsinstituttet skriver følgende på deres nettsider:

Havforskningsinstituttet vil på det sterkeste fraråde utslipp av stoffet Lilaflot D817 i Bøkfjorden ved Kirkenes i forbindelse med gruvedrift ved Sydvaranger Gruve AS. Hovedkomponentene i Lilaflot D187 er svært giftig for fisk og andre organismer som lever i vann. Økte utslipp av gruveavfall frarådes også.

– Vi etterlyser vesentlige opplysninger om både de godkjente og planlagte utslippenes karakter (for eksempel kornstørrelse), håndteringen av de enorme massene som kontinuerlig er planlagt dumpet i fjorden, og en vurdering av effektene på økosystemet og dets organismer, skriver de.

  • Les mer på havforskningsinstituttets nettsider. (ekstern lenke)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Korte nyheter

  • Stuorra beroštupmi lohkat sámegiela

    Dál leat ohcciid logut almmolaččat Sámi allaskuvllas ja erenoamáš bivnnut lea lohkat sámegiela easkaálgi dásis. Dássážii leat 70 ohcci ja eatnašat sis leat bidjan dán váldovuoruheapmin. Masteroahpu sámegielas lea maiddái bivnnut, 24 leat ohcan dasa.

    – Lea hui buorre oaidnit loguid ahte man gallis háliidit oahppat sámegiela ja lea šállu go mis leat dušše 15 oahpposaji. Dát mearkkaša ahte lagabui 55 kvalifiseren ohcci gártet vuordinlistui, ja danne ferten boahttevaš vahkuid vuoruhit gulaskuddančoahkkimiid sihke Sámedikkiin, ráđđehusain ja Stuorradikkis politihkalašjoavkkuiguin, dadjá rektor Liv Inger Somby. Go giellaoahppu lea nu bivnnut, de ferte dása gávdnat čovdosiid, eambbo resurssaid ja ruđa, joatká Somby.

    Sámi allaskuvla fállá maiddái easkaálgi oahppu lullisámegielas ja dása leat 11 ohcci, muhto máŋggas eai leat vuoruhan dán oahpu bajimužžii. Nu čállá Sámi allaskuvla preassadieđáhusas.

    Sannhets- og forsoningskommisjonen overrekker rapporten. Kommisjonsmedlem Liv Inger Somby.
    Foto: Torgeir Varsi / NRK Sápmi
  • Suodjalus lea viežžan iežaset ruskkaid álbmotmeahccis

    Ruskkat maid gávdne duoddaris maŋŋá Nordic Response soahtehárjehallamiid lea dál vižžojuvvon Suodjalusas.


    Maŋŋágo Nato-hárjehallan Nordic Response lei leamaš Rávttošvuomi álbmotmeahcis njukčamánus, de fuomášuvvui ahte guovllus ledje ollu ruskkat.

    - Dát ii livčče galgan dáhpáhuvvat, dadjá Marianne Rygh Bø, gii lea birasgáhttenoffiseara Suodjalusa operatiivvalaš váldoguovddážis.

  • Trekker drikkevanns-protest

    De planlagte vindturbinene som kunne true drikkevannet i Berlevåg, skal flyttes.

    Det har Varanger Kraft Hydrogen besluttet.

    I fjor sa Mattilsynet nei til å utvide vindkraftanlegget på Raggovidda. Grunnen var at et eventuelt utslipp av kjemikalier ville havne i drikkevannet.

    Men en flytting av fire turbiner var alt som skulle til. Nå har Mattilsynet trukket tilbake sin innsigelse.