Hopp til innhold

– Helsevesenet er gudsfornektende

– Det offentlige helsevesenet i Norden er i ferd med å bli gudsfornektende, mener seniorrådgiver i samisk samfunnsmedisin, Ole Mathis Hetta.

Pasient og sykepleier (Illustrasjonsfoto)
Foto: Åse Karin Hansen / NRK

GULDAL: – DEARVVAŠVUOÐA ÁSAHUSAT LEAT IPMILIBEAHTTALEADDJIT

Han vil ha helsepersonell som kan inkludere åndelige behov i sin helsegjerning.

– Dagens helsepersonell har for mye materialistiske oppfatninger, og bryr seg lite om andre ting enn det de kan se og kjenne med sine hender, sier Hetta.

– Tør ikke

Når helsevesenet er basert på et system med materialistiske trekk, så mener Hetta at det blir vanskelig for helsearbeidere å være åpne for at åndelige velvære er viktig for menneskers helse.

– De verken tør eller synes det er mulig å bidra med åndelige rådgivning ovenfor pasienter som har det vanskelig. Særlig religiøse sider ved døden kan oppleves som problematisk for helsearbeidere, mener Hetta.

– Hva er god helse?

Han var en av foredragsholderne på seminaret under samiske kirkedager i Enare i Nord-Finland i helga. Tittelen på hans foredrag var "Helse eller frelse - hva er viktigst for mennesker i vår tid?".

Her tok han for seg ulike definisjoner på hva god helse er. Han mener at helse i bunn og grunn dreier seg om å ha evne til å mestre livets utfordringer. Han er kritisk til at Verdens Helseorganisasjons helsedefinisjon ikke nevner menneskets åndelige hehov. Her heter det: "Helse er ikke bare fravær av sykdom, men fullstendig psykisk og sosialt velvære".

Helbredelsens nådegave

Ole Mathis Hetta mener at helbredelse dreier seg om hele mennesket med kropp, sinn, sjel og ånd og sosiale relasjoner.

– Helbredelsesprosesser skjer daglig i Sameland. De fleste samer kjenner personer som har fått helbredelsens gave. Den åndelige, religiøse, tromessige siden - og forsoningsprosessen - er kanskje den aller viktigste siden ved all helbredelse. Dette må vårt helsevesen anerkjenne, sa Hetta på seminaret i Enare.

Egen prestetjeneste

Kommunikasjonsrådgiver Marit Einejord forteller at Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) har egen prestetjeneste som tilbyr åndelig veiledning både for pasienter, pårørende og ansatte.

– Prestetjenesten er organisert som en del av HR-senteret (personalavdelingen) ved sykehuset og deltar i utvikling av tilbudet til de ansatte. I tillegg tilbyr Prestejenesten internundervisning for ansatte om ulike religioner og deres tradisjoner, forteller Einejord.

Utover dette har vi ikke lykkes å få kommentarer fra helsevesenet til utspillet fra seniorrådgiver i samisk samfunnsmedisin, Ole Mathis Hetta.

Korte nyheter

  • Nettstedet samehets.no er åpnet

    Sametinget åpnet i dag nettstedet samehets.no som skal være til hjelp for dem som opplever samehets.

    Sametingsråd Runar Myrnes Balto fortalte at undersøkelser viser at hver fjerde kommentar på sosiale medier om samer er hetsende.

    Politidirektoratet har vært med på utviklingen av veilederen, og avdelingsdirektør Bjørn Vandvik sier at det er få anmeldelser til politiet som handler om samehets.

    – Vi opplever at det veldig mange som ikke melder fra av ulike grunner, og det er målet vårt med veilederen, sier Vandvik.

    Veilederen er på sør-, lule- og nordsamisk og på norsk, og der finner man informasjon om hvem man kan kontakte med spørsmål om samehets og rasisme.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • Samehets.no lea rahppon

    Odne ledje sierra doalut Sámedikkis go neahttabáiki samehets.no rahppui.

    Sámediggeráđđi Runar Myrnes Balto doalai rahpansártni, ja das son giittii buohkaid geat leat leamaš ráđđeaddin ja veahkkin neahttabáikki bargguin.

    Guorahallamat čájehit ahte ollu sápmelaččat vásihit cielaheami ja vaši, ja danne lea dát neahttabáiki ásahuvvon.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik dadjá ahte sin mielas leat beare unnán áššit mat váidojit politiijaide.

    – Min mihttu lea ahte sápmelaččat dán neahttabáikki vehkiin oidnet ahte unohis vásáhusaid sáhttá váidit, dadjá Vandvik.

    Neahttabáikkis sáhttá válljet dan giela mii alcces heive; lulli-, julev- dahje davvisámegiela, dahje dárogiela.

    Åpning av nettstedet samehets.no på Sametinget i Karasjok
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • Sámemusea Siida evttohassan Jagi eurohpalaš musean

    Sámemusea Siida lea finálaevttohassan Jagi eurohpalaš musean 2024. Vuoiti válljejuvvo Portugala Portimãos miessemánu 4. beaivve European Museum of the Year Award konfereanssas, čállá Siida musea preassadieđahusas.

    – Mii illudat go miehtá Eurohpá leat fuomášan Siidda ođasmuvvama ja min máŋggabealat riikkaviidosaš barggu sápmelaš kulturárbbi ovdii, lohká museahoavda Taina Pieski.

    Mannan jagi gallededje 138 000 olbmo musea, 68 000 dain fitne geahččamin čájáhusaid.

    Jagi eurohpalaš musea tihttelis gilvalit 50 musea 24 riikkas. Dát bálkkašupmi lea juhkkojuvvon juo 47 jagi.

    Siida museum, Finland
    Foto: Ilkka Vayryneninfo / Siida sámi museum