Hopp til innhold

Stillhet i naturen viktig

Åtte av ti nordmenn mener at friluftsliv er viktig. For nesten like mange er stillhet en sentral kvalitet ved friluftslivet, viser tallene fra Synovate.

Kirkefjorden i Lofoten
Foto: Tor Sivertstøl / NRK

Så godt som hele befolkningen (92 prosent) går tur eller driver med andre former for friluftsliv en gang i blant, og friluftsliv er en viktig fritidsaktivitet for dem.

Det viser en fersk undersøkelse Synovate har gjort på oppdrag fra Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO) og Direktoratet for naturforvaltning (DN). Et representativt utvalg av befolkningen er spurt om de driver friluftsliv og om hvorfor de eventuelt gjør det.

Stillhet viktig for helse og trivsel

Min gode venn naturen
Foto: Anders Aagaard

Å komme ut i frisk natur, vekk fra støy og forurensing, og å oppleve naturens stillhet og fred er to momenter som oppleves som meget viktig eller ganske viktig av henholdsvis 89 prosent og 86 prosent av de som går tur eller driver med andre former for friluftsliv. Dette er nesten identisk med resultatene fra undersøkelsen som ble publisert i 1993.

– Det viser at disse faktorene fortsatt er viktige kvaliteter ved friluftslivet. Dermed betyr de også mye for befolkningens helse og trivsel, sier seksjonssjef Ingebrigt Stensaas i DN.

Viktigere med fysisk aktivitet

Ni av ti sier at det å få trim og bli i bedre fysisk form er en meget viktig eller ganske viktig grunn til å gå tur. Det er en markant økning fra en lignende undersøkelse i 1992. Da var det sju av ti prosent som mente dette.

– Økningen skyldes trolig at det nå er høyere fokus på hva fysisk aktivitet betyr for folks helse og livskvalitet. Dette kan også være en av grunnene til at andelen som svarer at de går tur har økt fra 79 prosent til 92 prosent, tror Stensaas.

Må legge bedre til rette

Fottur i fjellet.
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Svarene fra undersøkelsen er nyttig kunnskap for kommunene, slik at de kan sikre folk muligheter til å dra på tur eller drive andre former for friluftsliv i områder fri fra støy og forurensning. Særlig er dette viktig i forhold til planlegging av transport som kan påvirke turområder nær byer og tettsteder.

Også i større skog- og fjellområder er det behov for bevisst planlegging. Det gjelder for eksempel regulering av motorisert ferdsel i utmark, lokalisering av skytebaner og motorcrossbaner.

– Interessen for friluftsliv øker, og da må kommunene legge til rette for at folk skal kunne drive friluftsliv. Det kan for eksempel gjøres ved å bedre mulighetene til å gå og sykle i grønne korridorer i byer og tettsteder, sier Stensaas.

Konferanse om stillhet

DN arrangerer for øvrig en konferanse om stillhet i Oslo 22. april, i samarbeid med Statens forurensningstilsyn. Blant foredragsholderne på ”Stillhet – et gode å ta vare på”, finner vi statssekretær Heidi Sørensen, Dag Hareide og Arne Hjeltnes.

Korte nyheter

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.

  • Girdijohtolat Lulli-Norggas lea bissehuvvon

    Avinor dieđiha ahte Lulli-Norggas lea buot girdijohtolat bissehuvvon duorastat iđida go Oslo dárkkistanguovddážis lea teknihkalaš boasttuvuohta.

    – Mátkkošteaddjit fertejit ráhkkanit guhkes maŋŋonemiide. Dál eat vuos dieđe man guhká fertet vuordit ovdal johtolat fas rahpasa. Mii bivdit buot mátkkošteddjiid čuovvut dieđuid maid ožžot iežaset girdifitnodagain, čállá Avinor.

    Avinora preassagoziheaddji dieđiha iFinnmarkui ahte dat guoská maiddái guhkes mátkki girdiide Álttás ja Romssas.