Hopp til innhold

Vil bestemme selv

Arbeiderpartiet vil kjempe for selvråderett og indre selvstyre i Sameland. Nestleder Helga Pedersen mener det er nødvendig å diskutere saken grundig.

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli kjemper for økt samisk selvbestemmelse.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Det er spørs hva man legger i begrepene. Jeg oppfatter ikke dette som en samisk løsrivelse, og jeg frykter heller ikke at det er dette våre samepolitikere ønsker. Dette vil være helt uaktuelt. Vi må diskutere videre hva dette begrepet skal inneholde, sier Pedersen til NRK.

Forslaget om "moderne selvbestemmelse" for Sametinget fremmes i Aps utkast til valgprogram for sametingsvalget til høsten. Det behandles på partiets samepolitiske konferanse i Tromsø denne helga.

Blant mange av delegatene er forslaget kontroversielt. Søndag tar Aps samepolitikere endelig stilling til forslaget.

Sterkere rolle i Norge

Sametingspresident Egil Olli mener det er på tide at Sametinget får en enda tydeligere og sterkere rolle i Norge i tråd med kravet om selvbestemmelse og indre selvstyre.

- Blant annet bør Sametinget få muligheten til å lage lovforslag i saker som berører samene. Slik kan samiske interesser ivaretas på en bedre måte. I dag er det slik at Sametinget kommer med i behandlingen av et lovforslag først etter at regjeringen har lagt det fram. Likevel må det fortsatt være slik at det er Stortinget som skal vedta lovene, sier Olli til NRK.

Han understreker at økt samisk selvbestemmelse ikke betyr samisk løsrivelse.

LES OGSÅ: Vil ha halve kongeriket

Direktør Magne Ove Varsi ved Kompetansesenteret for urfolks rettigheter sier urfolks rett til selvbestemmelse er annerkjent internasjonalt.

- Å kunne lage lovforslag kan være en del av selvbestemmelse. Da vil Sametinget eventuelt komme på samme nivå som regjeringen, sier han.

Fortsatt på kollisjonskurs

Sametingspresident Olli mener Sametinget i framtiden må få økonomiske rammer som kan sikre og utvikle det samiske samfunnet. I forbindelse med den kommende mineralloven har han krevd at Sametinget får et eget urfolksvederlag av utvinningen av mineraler i samiske områder.

Helga Pedersen

Aps nestleder Helga Pedersen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Vi ønsker et urfolksvederlag blant annet fordi Sametinget har store oppgaver for seg. Derfor trenger vi økonomiske virkemidler for å nå våre mål for å utvikle og trygge det samiske samfunnet, sier Olli.

Her er han på kollisjonskurs med Aps ledelse. Nestleder Helga Pedersen gjorde det klart allerede i fjor om at det ikke ville bli aktuelt med et urfolksvederlag som Sametinget skal forvalte. Pedersen har ikke skiftet mening:

- Når loven legges fram til våren, så vil det bli slik jeg sa det i fjor. Vi har konkludert med hensyn til urfolksvederlaget, og kommet fram til at en forhøyet grunneieravgift i Finnmark skal forvaltes av Finnmarkseiendommen, sier hun.

Selv om nestlederen i Ap er krystallklar om at det ikke blir et urfolksvederlag, håper Egil Olli fortsatt på å vinne fram.

- Så lenge en lov ikke er gått igjennom i Stortinget, så må man få lov til å håpe.

Korte nyheter

  • Åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonens rapport

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holder i kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. De som deltar i høringen er representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner.

    Sametingets representanter startet høringen og de har blant annet fått flere spørsmål fra komiteens medlemmer om i hvor godt bilde rapporten gir av den fornorskningen som samene ble utsatt for.

    Der poengterte sametingsråd Runar Myrnes Balto det er stor enighet om at rapporten er viktig og at det er enighet om at en anerkjennelse av at denne uretten ble kjent.

    Stortinget har også fått med seg at de forskjellige partiene på Sametinget ikke kom med et enstemmig forslag til hvordan rapporten skal følges opp. Det kom det flere spørsmål om.

    Der poengterte representantene fra Sametinget at forslagene ikke var så forskjellige, og at det er et poeng at samer også kan være uenige om saker. Høringen varer til kl.20:00 i kveld. Komiteen leverer sin innstilling i saken høsten 2024.

    Fra åpen høring om sannhets- og forsoningskommisjonen rapport
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Trekker tilbake torskefilet etter e.coli-funn

    Lærøy Seafood trekk tilbake Prima torskefilet frå butikkane. Årsaka er funn av e.coli i produktet, melder selskapet sjølv i ei pressemelding.

    «Dersom produktet ikkje blir varmebehandla tilstrekkeleg, kan det utgjera ein helseskade for forbukar», skriv dei.

    Tilbakemeldinga gjeld for produktet 800 g Prima torskefilet med best før-dato 03.02.2025.

    Produktet er solgt i alle REMA 1000-butikkar over heile landet, ifølge selskapet.

    Torskefilet Prima
    Foto: Lærøy Seafood
  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta