Hopp til innhold

Skal dokumentere lulesamisk duodje

Hun er pensjonist, men har ikke tid til pensjonistlivet.

Kaja Andersen, Tysfjord

Duodjeutøver Kaja Andersen fra Tysfjord som på sine eldre dager skal utgi bok om lulesamisk duodje.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Den 81-årige lulesamiske duodjeutøveren Kaja Andersen i Tysfjord har en travel hverdag.

Hun er en av de få gjenlevende som fortsatt besitter mye kunnskap om lulesamisk duodje (lulesamisk håndverk), og nå skal hun systematisere og dokumentere en del av sin kunnskap for framtidige generasjoner.

Så snart som mulig påbegynner hun nemlig et viktig arbeid med å samle, systematisere og dokumentere samiske ord og terminologi knyttet til lulesamisk duodje. Sametinget og Nordland fylkeskommune har bevilget penger til prosjektet.

- Alt hva du holder på med innen duodje har sin egen benevnelse, og dette må man kunne, vektlegger hun.

Dagens samer kan ikke lulesamiske duodjeord

Kaja Andersen har erfart at spesialord i lulesamisk duodje er i ferd med å dø ut. Dette sier Kaja om behovet for et slikt arbeid.

- Jeg har sett det lenge allerede, dagens samer kan ikke de samiske ordene. De vet for eksempel ikke hva guohpat er, så sier de gubodit. Det har jeg hørt lenge, her er et stort behov for å samle disse tradisjonelle lulesamiske duodjetermene.

- Og når ord og uttrykk på denne måten blir systematisert og gjort tilgjenglig for andre, så vil dette også være et bidrag i lulesamisk språkarbeid, understreker hun.

Kaja Andersen, Tysfjord

Kvinnekofta har gávlos, mens mannskofta har divlle, forklarer Kaja Andersen.

Foto: Harrieth Aira / NRK

81-åringen skal gjøre mesteparten selv

Selv om Kaja regner med å gjøre mesteparten av arbeidet selv, vil hun trenge hjelp fra andre blant annet til fotografering og skriving. Hun beklager at hun ikke har lært å skrive på sitt eget morsmål, og må ha hjelp fra andre til det.

- Men jeg skal selv intervjue folk for å høre hvordan de forstår enkelte ord. Jeg skal jo også snakke med de eldste for å høre deres forklaringer, men jeg vet jo ikke hvor jeg finner dem, forteller en lattermild Kaja.

Hun må konstatere at det er hun selv som er den eldste.

- Det er synd at jeg ikke kom på dette tidligere, mens det enda fantes eldre personer, skratter hun.

Hun regner med å bruke bort i mot ett år til dette arbeidet, og venter nå på tilsagnsbrev fra Sametinget og fylkeskommunen slik at hun kan komme i gang.

Målet er å få skrevet ned og samlet til ei bok, og hun kan ikke love at boka også kommer på norsk i hennes levedager. Men på lulesamisk kommer den lover hun.

Kaja forteller at boka skal komme til nytte for dagens unge, for dagens og framtidens duodjeutøvere.

- Når jeg slipper dette ut av mine hender vet jeg ikke hva de gjør med dette, de som er lærere og de som etter mine dager skal holde på med duodje. Og derfor vil jeg nå samle alle duodjetermer slik at de ikke dør ut men fortsatt kan være i folks bevissthet til bruk for kommende generasjoner.

Ikke tid til stillesittende pensjonistliv

Det sier pensjonisten som ikke har tid til å leve pensjonistlivet fordi hun har så mange oppgaver som venter.

- Jeg slipper ikke fri fra symaskinen, før jul skal jeg sy fire-fem kofter, forteller hun.

- Jeg ser svært godt enda. Jeg kan fortsatt tre tråden gjennom den minste nåla, og jeg har fortsatt forstanden i behold. Så jeg har ingen planer om et stillesittende pensjonistliv, avslutter hun.

Gulldal: Kaja Andersen

Korte nyheter

  •  Saksordfører etter høring om fornorskning: - Viktig å få frem nyanser 

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen holdt i går kveld en åpen høring om rapporten fra sannhets- og forsoningskommisjonen. Representanter for samer, kvener, skogfinner og norskfinner deltok på høringen.

    Under høringen ble det stilt mange spørsmål for å få en bedre forståelse av det som er sendt inn i skriftlige høringer, sier Svein Harberg (H) som er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteens behandling av rapporten. Han syns det var en veldig fin høring.

    – Der fikk vi flere nyanser fram om hva som er ulikhetene eller uenighetene, og hva de er enige om. Det var verdifullt for oss, sier han.

    Han opplevde at det som ble lagt frem skaper en god spenning mellom de forskjellige meningsytringene. Sametinget vektla litt forskjellige ting, men sto samlet om de store, viktige tingene sier han.

    – Og jeg syns òg vi har fått en annen forståelse av den diskusjonen som til tider har vært mellom de forskjellige kvenske og norskfinske foreningene. På hva det er de er uenige om, og hva de kan være enige om, sier han.

    Han sier også at de skogfinske innteressene, som ble sist presentert hadde en del felles med de kvenske og norsk-finske.

    Svein Harberg
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Ønsker å sette opp 33 vindturbiner i reindriftsområde

    Loga sámegillii.

    Holmen energi vil sette opp 33 nye vindturbiner i Örnsköldsvik kommune, hvor Vilhelmina norra sameby har vinterbeite. I samebyens område er det flere vindkraftverk, og hvis det kommer en til, så vil det være svært skadelig for reindrifta, mener reindrifsutøver Neila Fjellström.

    – Vi har tilpasset oss så mye allerede, så nå er det slutt. Vi har ingen reserver å gå til noen steder, sier Fjellström.

    – Så er det ikke bare vindkrafta i området. Holmen driver et stort skogbruk i dette området, noe som gjør at arealene våre har vært utnyttet i lang tid. Vi har ikke lenger mulighet til å flytte, sier reindriftsutøver Margret Fjellström.

    Forsvaret, som også bruker arealene, har ikke sagt ja til utbygging av mer vindkraft. Men de sier at det vil ha konsekvenser også for deres drift.

    Det melder SVT Sápmi.

    SVT Sápmi har vært i kontakt med Holmen energi, de ønsker ikke å kommentere saken nå.

  • Háliidit cegget 33 bieggajorri boazodoalloguvlui

    Les på norsk.

    Holmen energi háliida cegget 33 ođđa bieggaturbiinna ruoŧabeale Oorestarei gildii, gos Vilhelmina norra čearus lea dálveguohtun. Čearu guovlluin leat máŋga bieggafápmorusttega, ja jos boahtá okta vel, de dat lea sidjiide stuorra vahát, dadjá boazodoalli Neila Fjellström.

    – Mii leat heivehan iežamet ovdánahttima mielde, nu ahte dát lea min loahppa. Mii leat geavahan visot liigeeatnamiid, dadjá Fjellström.

    – Holmen doaimmaha maid stuorra meahccedoalu guovllus, ja dat mearkkaša ahte min eatnamat leat geavahuvvon guhká, ja mii eat beasa šat sirddašit, muitala boazodoalli Margret Fjellström.

    Suodjalus, mii maid geavaha seamma eatnamiid, eai leat vel mieđihan bieggafápmorusttega huksemii. Muhto dadjet ahte sin doaibma maid boahtá váikkuhuvvot.

    Dan dieđiha SVT Sápmi.

    SVT Sápmi lea váldán oktavuođa Holmen energi:an, muhto sii eai hálit kommenteret ášši dál.