Hopp til innhold

– Barnevernet trenerer saken

Advokat Svein Duesund mener barnevernet i Karasjok vegrer seg for å føre tilbake gutten til sine samiske slektninger.

Advokat Svein Duesund
Foto: Privat

Karasjok kommunestyre har vedtatt å trekke barnevernsaken ut av rettssystemet.

Gula: – Mánáidsuodjalus lea njoahci

Barnet skal tilbake

Dommen fra Indre-Finnmark tingrett er gjeldende i denne saken, som har vært i rettssystemet siden våren 2007.

Barnet er i dag hos en norsktalende familie, men advokat Svein Duesund som representerer barnets familie har hatt kontakt med barnevernet i Karasjok.

– De har sagt at de ikke vil gjøre noe med denne saken, fikk jeg beskjed om via telefon, forklarer Svein Duesund.

Må tilbake i retten

Den litt over to år gamle gutten, ble tatt fra fosterfamilien i Karasjok og siden har saken vært i rettssystemet flere ganger. I forrige uke gikk Karasjok kommunestyre inn for å trekke saken.

Advokat Svein Duesund har tirsdag sendt et brev til barnevernet i Karasjok, hvor han ber om svar på hva de vil gjøre med denne saken.

– Om ikke barneverner gjør noe med saken, må saken tilbake til Indre-Finnmark tingrett, som da må ta rettslige avgjørelser i saken, sier Svein Duesund.

NRK Sámi Radio har ikke lyktes med å få kommentar fra advokaten til barnevernet i Karasjok.

Saken avsluttet

Svein Duesund har regnet med at tilbakeføringen vil skje i løpet av en måned, men er ikke lenger like sikker.

– Saken er avsluttet slik at saken skal ikke tilbake i retten, derfor må barnevernet følge opp det som er bestemt i saken, avslutter Duesund.

Korte nyheter

  • Klaus Peter Nickel er død

    Loga sámegillii.

    Pedagog og språkforsker Klaus Peter Nickel er død.

    Det skriver hans datter på sin Facebook-side.

    Klaus Peter Nickel var fra Polen, og flyttet til Kautokeino på 60-tallet for å jobbe som reingjeter. Han har gitt ut flere samiske språkbøker, blant annet en samisk-tysk ordbok med Pekka Sammallahti. Han har også undervist samisk på videregående skole, og vært hjelpelærer på universitetet i Tromsø.

    Klaus Peter Nickel ble 86 år.

    Sátnegirječálli Klaus Peter Nickel
  • Klaus Peter Nickel lea vádjolan

    Les på norsk.

    Pedagoga ja gielladutki Klaus Peter Nickel lea vádjolan.

    Dan čállá su nieida iežas Facebook-siiddus.

    Klaus Peter Nickel lei Polenis eret, ja fárrii Guovdageidnui 60-logus bargat boazovázzin. Son lea almmuhan máŋga sámi giellagirjji, earret eará sámi-duiskka sátnegirjji Pekka Sammallahttiin. Son lea maid oahpahan sámegiela joatkkaskuvllas ja leamaš veahkkeoahpaheaddjin Romssa universitehtas.

    Klaus Peter Nickel šattai 86 jagi.

    Sátnegirječálli Klaus Peter Nickel
  • Nesten 3 millioner personer fikk penger av Nav i 2023

    Nav utbetalte til sammen 583 milliarder kroner i ytelser og alderspensjon i 2023. Det tilsvarer 1,1 millioner kroner hvert minutt gjennom året.

    2,8 millioner personer, som utgjør 50 prosent av befolkningen i Norge, mottok en ytelse fra Nav minst én gang i løpet av 2023. I tillegg var det 105 000 personer bosatt i utlandet som mottok penger fra Nav.

    – De aller fleste av oss mottar penger fra Nav en eller flere ganger i løpet av livet, og bare i løpet av ett år har halvparten av befolkningen fått penger inn på konto fra Nav minst én gang. Det sier noe om NAVs rolle i samfunnet og i folks liv, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

    Utbetalingene fra Nav til personer bosatt i Norge økte med 8,9 prosent sammenlignet med året før, som tilsvarer 46,6 milliarder kroner. Veksten er høyere enn justeringen i grunnbeløpet og lønnsveksten.

    – Økt sykefravær og flere pensjonister gav økning i utbetalingene til sykepenger og alderspensjon. Det var også en økning i arbeidsavklaringspenger og uføretrygd, mens et stramt arbeidsmarked gjennom 2023 reduserte utbetalingene på dagpenger sammenlignet med 2022, sier Holte.

    Av de totalt 583 milliarder kronene Nav utbetalte til personer i 2023, gikk 10,6 milliarder til personer bosatt i utlandet. Det tilsvarer 1,8 prosent av den totale summen.

    Dette skriver Nav.

    NAV-skilt
    Foto: Pål Tegnander / NRK