Hopp til innhold

Vil løse konflikter med dialog

Reindrifta og landbruksnæringen tror de nå har funnet løsningen på den opphetede konflikten mellom disse to næringene, som i sommer toppet seg i Alta.

Rein beiter ulovlig
Foto: Rune Berg

På fredag møttes representanter for reindriftsnæringa og landbruket i Oslo for å diskutere både felles problemer og konflikter mellom disse to næringene.

For landbruket møtte representanter for bondelagene i Finnmar, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag og Hedmark. Reindrifta var representert ved lederen i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL), en fra styret og en representant for reindrifta i Hedmark.

LYD: VIL LØSE BEITEKONFLIKTER

– Det finnes løsninger

Leder i Finnmark Bondelag, Fred Johnsen

Fred Roald Johnsen

Foto: Finnmark Bondelag

En av sakene som ble tatt opp var sommerens særdeles opphetede konflikt i Alta mellom reindrifta og lokale bønder.

Bøndene var mildt sagt rasende og blant annet ble fem rein funnet skutt i området i sommer.

– Vi vet jo nå at det går an å finne løsninger på konflikten. Og i stedet for å gjerde inn hvert eneste jorde, så kan man sette opp et sperregjerde der grensa går. Dette vil da lette alvorlig på gjeteplikten. Da har de mulighet til å gjete reinen og holde den unna dyrkbar mark, sier leder for Finnmark bondelag Fred Roald Johnsen.

For mye rein

En del av problemet i konflikten i Alta er at det er at reintallet er for høyt. I følge Johnsen vil lederen i Norske Reindriftsamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, sette fokus på nettopp dette problemet.

– Det er for mye rein og der sa Nils Henrik Sara klart ifra at etter den nye reindriftloven så kommer det til å bli mye mindre rein i Finnmark og i det området også, opplyser Johnsen.

– Vi har jo ingenting med det å gjøre hvor mye rein det er. Hovedsaken er at disse holdes utenfor dyrkbar mark, understreker Fred Roald Johnsen.

I februar vil det bli holdt et nytt møte der representanter for siidaene i dette området og lokallaget i bondelaget diskuterer felles løsninger for denne konflikten.

Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel