Hopp til innhold

Krever urfolksavgift - vil ikke dele med andre

Mineralselskapene kan pålegges å betale avgift til Sametinget for gull og mineraler. I Finnmark skaper dette krangel.

Aps gruppeleder Egil Olli
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Urfolksvederlag eller urfolksavgift er betegnelsene som brukes.

– For meg er det utenkelig at andre enn Sametinget skal kunne disponere en slik avgift, sier sametingspresident Egil Olli (Ap) til NRK Sámi Radio.

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) i Finnmark har tatt opp saken med Nærings- og handelsdepartementet.

– Slike inntekter må komme hele fylket til gode, sier Sjåstad.

Ny lov på trappene

Forslag til ny minerallov ble sendt ut på høring i 2003. Regjeringen tar sikte på å fremme forslag til ny lov for Stortinget i løpet av 2008.

Sametinget har gjennomført flere konsultasjoner med Nærings- og handelsdepartementet om den nye mineralloven. Her har Sametinget fremmet krav om en egen avgift eller vederlag til urfolk. Bakgrunnen for dette er at samene som urfolk skal ha noe igjen for mineralressursene som utnyttes i deres områder. Dette kan bety at mineralselskapene blir nødt til å betale avgift til urfolket i Norge for gull og mineraler.

Næringsdepartementet mener en slik avgift skal disponeres av Sametinget alene eller i felleskap med Finnmarkseiendommen (FeFo).

– Vil ikke bli forstått

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) i Finnmark liker ikke dette.

Fylkesordfører Runar Sjåstad
Foto: Thor Thrane / NRK

– Finnmarkingene vil ikke forstå hvorfor bare Sametinget skal sitte igjen og disponere inntektene etter malm og mineraler som er tatt opp fra felles grunn i fylket. Vi mener at inntektene burde komme hele fylket til gode i form av ny næringsutvikling. Jeg synes ikke det er naturlig at bare Sametinget skal disponere en urfolksavgift.

Denne uka hadde fylkeskommunen møte med departementet om urfolksavgiften.

– Utenkelig

Sametingspresident Egil Olli (Ap) mener det er utenkelig at andre enn Sametinget skal disponere en urfolksavgift.

– Det er Sametinget som representerer urfolket, sier han.

– Mineralloven gjelder for hele landet og ikke bare i Finnmark. Det vil ikke være riktig at grunneiere skal få urfolksvederlaget. Vi har urfolksområder utenfor Finnmark, og der har man også andre private grunneiere, og disse kan ikke disponere et eventuelt urfolksvederlag.

Vil ikke dele

For fylkesordføreren er likeverdighetsprinsippet viktig.

– Vi har et felles organ gjennom FeFo og finnmarksloven. Der har Sametinget absolutt en innflytelse. Vi har full respekt for at man vil imøtekomme forpliktelsene som Norge har overfor urfolk, men vi mener at finnmarksloven oppfyller dette.

Sametingspresidenten synes ikke det er naturlig å dele urfolksavgiften med Finnmark fylkeskommune.

– Som sagt, det er Sametinget som representerer urfolket i Norge, sier han.

Savner åpenhet fra Sametinget

Fylkesordføreren mener det er beklagelig at Finnmark fylkeskommune ikke har hatt innsyn eller opplysninger fra konsultasjonene mellom departementet og Sametinget.

– Vi burde i det minste hatt kjennskap til sakslista slik at alle andre politiske nivå og organ kunne ha delatt i de samepolitiske diskusjonene. Fylkeskommunen har en åpenhetslinje, men jeg synes man ikke er like flink med dette fra Sametingets side.

Sjåstad sier fylkeskommunen skal ta opp saken med Sametinget.

President Olli innrømmer at Sametinget ikke har informert Finnmark fylkeskommune.

– Konsultasjonene ble gjennomført før min tid som president, men jeg var med på et konsultasjonsmøte med næringsministeren. Da satt jeg i opposisjon, forteller Olli.

Hvor høy en urfolksavgift eller et urfolksvederlag kan bli, er ikke fastsatt. Til nå har Sametinget og departementet diskutert prinsippet om en slik avgift.

Korte nyheter

  • VM i snøscootercross er i gang

    Verdens- og europamesterskapet i snøscootercross er nå i gang. Årets mesterskap arrangeres i Kirkenes i Sør-Varanger kommune av Kirkenes motorklubb.

    Under arrangementet blir det også for første gang gjennomført verdensmesterskap for kvinner.

  • Direktevra háliidá bisuit DPS Deanu

    Les på norsk.

    Juovlamánus evttohii Davvi Dearvvašvuođa bargojoavku heaittihit guovllupsykiátralaš guovddáža (DPS) Deanus, muhto máŋggas leat vuostalasttan evttohusa.

    Dál ožžot doarjaga Finnmárkku buohcceviesu direktevrras, Ole Hopes.

    Hope háliida bisuhit guovllupsykiátralaš guovddáža ja ášši bidjo ovdan stivrii boahtte vahkkus.

    Finnmárkku buohcciviesu stivrajođiheaddji, Lena Nymo Helli doarju Hope.

    – Vuođđun dasa lea vuđolaš bargu ja buorre riskaanalysa. Mii leat vuosttažettiin geahčadan makkár mearkkašupmi das lea pasientii, ja erenoamážiid ovttasdoaibmama pasieantta čuovvoleamis. Dassa lassin lea maid bargoveaga ja gielas sáhka.

    Helli čujuha dasa ahte DPS:as leat bargit geat hupmet sihke sámegiela ja suomagiela. Dat lea oassin direktevrra riskaárvvoštallamis.

    Jus guovllupsykiátralaš guovddáš haittihuvvo, de fertejit olbmot geat leat dárvanan gárrenmirkkuide ja sii geat buhcet psykalaččat, gártat mátkkoštit 500 kilomehtera oažžut divššu.

    Ole Hope, direktør i Finnmarkssykehuset 28. september 2023.
    Foto: André Bendixen / NRK
  • Krasjet i lyktestolpe

    Politi og ambulanse rykket ut i Vadsø natt til lørdag, etter en trafikkulykke. Det melder politiet i Finnmark.

    Der skal en mann i 40-årene ha kjørt inn i en lyktestolpe. Vedkommende var ved bevissthet og tilsnakkende da han ble fraktet til legevakten.

    Førerkort har blitt beslaglagt og politiet har opprettet sak.