Hopp til innhold

Barnevernet vant

Barnevernet vant i Hålogaland lagmannsrett. Den lille samegutten som for et år siden ble tatt fra sine samiske fosterforeldre, får ikke komme hjem til sine slektninger i Indre Finnmark.

Hentet av barnevernet
Foto: NRK

Familiens advokat Svein Olav Duesund er misfornøyd med dommen. men sier at familien fortsatt har en mulighet til å få fylkesnemda til å bestemme at barnet skal tilbake til sine slektninger.

Ett-åring får ikke flyttes til fosterfamilien

- Barnet skal vokse opp som same

– Hele saken har vært en stor belastning for familien til gutten, sier Duesund til NRK Sámi Radio.

Saken gjelder overprøving av fylkesnemndas vedtak om fosterhjemsplassering av en et og et halvt år gammel gutt med både samisk- og norsk bakgrunn.

Familien til barnet har hele tiden villet at barnet skal bo hos den biologiske farens søster og hennes familie, fordi barnet på den måten ville beholdt en naturlig tilhørighet til samisk språk- og kultur.

Barnet er også av reindriftsfamlie, og familien frykter at barnet ikke vil få med seg denne arven inn i et fosterhjem der det ikke er sikkert at det får snakke sitt eget morsmål engang.

Indre Finnmark tingrett sin dom tidligere i år var klar i sin tale:

– Barnet som barnevernet i Karasjok omplasserte på hemmelig adresse, skal tilbakeføres til nære slektinger med samisk språk og identitet, sa Indre Finnmark tingrett i dommen som ble avsagt i vår.

Karasjok kommune anket dommen.

Spesiell dom

Det spesielle i denne dommen fra 20.desember er at det ikke kommer klart fram noen steder at barnet ikke skal tilbake til sine slektninger, men at saken er en barnevernssak, og det er barnevernet som fortsatt skal ta stilling til hva som er barnets beste.

I dommen fra lagmannsretten heter det blant annet:

– Lagmannsretten kan ikke se at det foreligger rettslig grunnlag for at domstolene, i saker hvor særlige kulturelle og språklige forhold gjør seg gjeldende, har en videre kompetanse enn ellers til å prøve sider ved saken som fylkesnemnda ikke har tatt stilling til.

– Lagmannsretten er etter dette kommet til at det foreligger saksbehandlingsfeil knyttet til tingrettens dom. Fylkesnemnda har ikke tatt stilling til konkret plasseringssted, og da har ikke tingretten kompetanse til å behandle dette.

Kommunens advokat fornøyd

Karasjok kommunes advokat Ulf Egil Hansen er fornøyd med dommen. Han sier at familien om et år kan prøve å legge saken fram for fylkesnemda.

– Barnevernet i kommunen ivaretar barnets samiske interesser selv om det oppholder seg på hemmelig adresse, sier Hansen.

Korte nyheter

  • Nettstedet samehets.no er åpnet

    Sametinget åpnet i dag nettstedet samehets.no som skal være til hjelp for dem som opplever samehets.

    Sametingsråd Runar Myrnes Balto fortalte at undersøkelser viser at hver fjerde kommentar på sosiale medier om samer er hetsende.

    Politidirektoratet har vært med på utviklingen av veilederen, og avdelingsdirektør Bjørn Vandvik sier at det er få anmeldelser til politiet som handler om samehets.

    – Vi opplever at det veldig mange som ikke melder fra av ulike grunner, og det er målet vårt med veilederen, sier Vandvik.

    Veilederen er på sør-, lule- og nordsamisk og på norsk, og der finner man informasjon om hvem man kan kontakte med spørsmål om samehets og rasisme.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • Samehets.no lea rahppon

    Odne ledje sierra doalut Sámedikkis go neahttabáiki samehets.no rahppui.

    Sámediggeráđđi Runar Myrnes Balto doalai rahpansártni, ja das son giittii buohkaid geat leat leamaš ráđđeaddin ja veahkkin neahttabáikki bargguin.

    Guorahallamat čájehit ahte ollu sápmelaččat vásihit cielaheami ja vaši, ja danne lea dát neahttabáiki ásahuvvon.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik dadjá ahte sin mielas leat beare unnán áššit mat váidojit politiijaide.

    – Min mihttu lea ahte sápmelaččat dán neahttabáikki vehkiin oidnet ahte unohis vásáhusaid sáhttá váidit, dadjá Vandvik.

    Neahttabáikkis sáhttá válljet dan giela mii alcces heive; lulli-, julev- dahje davvisámegiela, dahje dárogiela.

    Åpning av nettstedet samehets.no på Sametinget i Karasjok
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • Sámemusea Siida evttohassan Jagi eurohpalaš musean

    Sámemusea Siida lea finálaevttohassan Jagi eurohpalaš musean 2024. Vuoiti válljejuvvo Portugala Portimãos miessemánu 4. beaivve European Museum of the Year Award konfereanssas, čállá Siida musea preassadieđahusas.

    – Mii illudat go miehtá Eurohpá leat fuomášan Siidda ođasmuvvama ja min máŋggabealat riikkaviidosaš barggu sápmelaš kulturárbbi ovdii, lohká museahoavda Taina Pieski.

    Mannan jagi gallededje 138 000 olbmo musea, 68 000 dain fitne geahččamin čájáhusaid.

    Jagi eurohpalaš musea tihttelis gilvalit 50 musea 24 riikkas. Dát bálkkašupmi lea juhkkojuvvon juo 47 jagi.

    Siida museum, Finland
    Foto: Ilkka Vayryneninfo / Siida sámi museum