Hopp til innhold

Ikke klar over Statoil-forurensning

StatoilHydro får kraftig kritikk fordi de forurenser et urfolksområde i Canada. Samisk høgskole har en samarbeidsavtale med selskapet, hvor det blant annet står at de skal være rådgiver for StatoilHydro i urfolkssaker.

Satoil med på forurensning i Canada

Statoil med på forurensning i Canada

Foto: NRK

GULDAL: Statoil ja eamiálbmogat

GEAHČA: Statoil ja eamiálbmogat

- Vi har ikke snakket om urfolket i Canada og deres situasjon, sier rektor  ved Samisk Høgskole, Steinar Pedersen.

Enorm forurensning

Det var i Søndagsrevyen sist søndag det kom frem at StatoilHydro bruker milliarder på utvinning av olje fra sand i Canadas villmark. Metoden betegnes som svært forurrensende. Oljen ligger som tykk tjære i sanden, og det krever store mengder energi - med tilsvarende store utslipp - å få ut oljen.

forurensning canada

StatoilHydro bruker milliarder på utvinning av olje fra sand i Canadas villmark.

Foto: NRK

Canadiske miljøvernere mener StatoilHydro og de andre oljeselskapene påfører naturen betydelig skade.

- Det er selvfølgelig vanskelig å si om vi kan gjøre noe i denne saken, men det er riktig at vi kommuniserer med StatoilHydro i denne saken. Vi har hatt kontakt med StatoilHydro i dag for å avtale et møte i den nærmeste fremtid hvor vi kan høre mer om denne saken, sier Pedersen.

Forpliktende samarbeid

Samarbeidsavtale mellom Statoil og Samisk Høyskole underskrives.

Statoil og Samisk høgskole underskrev en samarbeidsavtale i februar 2007

Foto: NRK

Samarbeidsavtalen mellom StatoilHydro og Samisk høgskole, forplikter StatoilHydro til å finansiere Samisk høgskoles studier og forskning. Høgskolen tilbyr i gjengjeld samisk og urfolkskunnskap. Avtalen forplikter begge partene til et lengre samarbeid.

Høgskolen skal fungere som rådgiver i urfolkssaker i nordområdene. De skal også råde StatoilHydro i etiske spørsmål, når de skal bore etter olje og gass i urfolksområder. Og StatoilHydro har allerede finansiert et urfolksstudie ved skolen.

Vanskelig å reagere

Rektoren synes det er vanskelig å si noe om den forurensningen som foregår i Canada.

- Vi må få all informasjon i denne saken før vi kan svare på det spørsmålet, og vi skal høre med Statoil om hva de synes er hovedinnholdet i denne saken. Vi trenger mye mer informasjon før vi kan vurderer saken, sier Pedersen.

Han mener det er normalt for de som berøres å reagere når slike større virksomheter blir satt i gang.

- Innehar viktig erfaring og kompetanse

Kjersti Tvedt Morstøl er informasjonssjef for den internasjonale virksomheten i StatoilHydro. Hun sier at Samisk høgskole innehar en erfaring og kompetanse som er svært viktig for StatoilHydro.

- Og det er nettopp derfor vi har inngått en intensjonsavtale om samarbeid.

Morstøl forklarer at når det gjelder oljesandaktivitetene i Canada, så hadde selskapet som StatoilHydro kjøpte i 2006 etablert en god dialog med urbefolkningen lokalt allerede.

- Men vi håper selvsagt å ytterligere utvikle samarbeidet med Samisk høgskole i fremtiden innenfor deres urbefolkningskompetanse.

- Vil være en god nabo i Canada

Morstøl sier at når det gjelder Canada, så er det gjort en rekke tiltak for å være en god nabo til urbefolkningen i området.

- For det første så er det ansatte med urbefolkningsbakgrunn lokalt i selskapet i Canada. For det andre så er anbudskontrakter laget på en slik måte at det også er mulig for små selskaper lokalt å by på jobber. Og for det tredje er det etablert stipend- og lærlingetilbud lokalt.

- Den tette dialogen med urbefolkningen er selvfølgelig noe StatoilHydro vil følge opp i tiden fremover, sier Kjersti Tvedt Morstøl i StatoilHydro. 

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.