Hopp til innhold

Reindrifta vurderer atomkraft

Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) vurderer atomkraft som et alternativ til vindkraft.

NRL paneldebatt

Paneldebatt landsmøtet 2007

Foto: Thoralf Balto / NRK

John Henrik Eira
Foto: Thoralf Balto / NRK

Det var styremedlen John Henrik Eira som la fram tanken om atomkraft på landsmøtet. Han spurte panelet om det er politisk stuerent å tenke i de baner.

- All slags strømproduksjon i dag går utover reindrifta, sier Eira. Derfor ber han næringa vurdere saken nøye.

  GULDAL: NBR ja átomfápmu

Mange fordeler

Eira ser mange fordeler med et atomkraftverk. Han tenker da først og fremst på at et sånt anlegg tar mye mindre plass enn vindmølleparker, og at anlegg kan bygges akkuret der det er mest behov for strøm. Dessuten er det en effektiv måte å produsere strøm på.

 

 

Ellinor Guttorm Utsi
Foto: Thoralf Balto / NRK

- Interessant

-Det er en interessant tanke, sier nestleder i NRL Ellinor Guttorm Utsi. Hun mener at man kanskje må tenke annerledes hvis næringa skal ha en mulighet til å overleve.

Utsi er en av dem som har dyr på Nordkynn om sommeren. Det står i dag 17 vindmøller der, og det planlegges enda flere parker langs Finnmarkskysten.

Nytenkning

Hun er opptatt av å bevare reindrifta på sikt, og da er det kanskje på tide å tenke nytt sånn at næringa ikke mister mer beiteland.

 

 

Vindmøllepark

Vindmølle på Nordkynn

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Vindmøller til besvær

Norske Reindriftsamers Landsforbund har landsmøte i Mehamn på Nordkynn i helga. Landsmøtet ble innledet med et fagseminar, og det var på dette seminaret at styremedlem John Henrik Eira luftet forslaget om atomkraft istedenfor vindmøller eller vannkraft for panelet.

 

 

Ole Henrik Magga
Foto: Rune Petter Ness / Scanpix

Skeptisk

Tidligere leder i FN's permanente forum for urfolkssaker, Ole Henrik Magga er ikke like begeistret. Han har sett ettervirkningene av Tjernobylulykken i 1986 på nært hold.

Samtidig skjønner han på en måte tankegangen, for et sånt kraftverk tar ikke så stor plass fysisk. Men han er redd for at sikkerheten aldri blir god nok når det gjelder atomkraftverk.

GULDAL: Ole Henrik Magga kommentere NBR jurdagiid.  

 

 

- De skadene som en atomkraftulykke påfører miljøet, er nærmest uopprettelige, sier Magga.

Tsjernobyl-ulykken

Tsjernobyl-ulykken, 1986. Reaktor 4 i atomkraftverket i Tsjernobyl eksploderte 26. april 1986.

Foto: Scanpix

 

Korte nyheter