19.12.2014
Museum

Sjølingstad Uldvarefabrik

Sjølingstad Uldvarefabrikk i dag. (Foto: Vestagdermuseene)

Hør om den mer enn hundre år gamle ullvarefabrikken Sjølingstad i en liten bygd vest for Mandal. Fabrikken ble nedlagt i 1984, men er nå i full drift som museumsfabrikk...

Den lille fossen i Sjølingstadbekken, en snau mil vest for Mandal, ga nok kraft til at dypt religiøse gründere, inspirert av Hans Nielsen Hauge, kunne bygge Sjølingstad Uldvarefabrik i 1893. I mange år ga fabrikken liv og virke til bygda, men i 1984 var det slutt. Etter nedleggelsen overtok en stiftelse hele industrianlegget og i dag fremstår Sjølingstad Uldvarefabrik som et livskraftig fabrikkmuseum. Takket være årlige tilskudd fra Riksantikvaren og de inntektene ullproduksjonen gir, kan publikum oppleve hele linjen i produksjon av ullvarer, Alt fra vaske, karde, spinne, hesple, veve og sveve, - på gamle og velbrukte veverimaskiner.

Håndbåren kunnskap

Veven går på Sjølingstad Uldvarefabrikk. (Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK)

Veven går på Sjølingstad Uldvarefabrikk.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK

- Arbeidet er spennende, men krevende sier museumsleder Sylvi Sørensen. Hun og hennes stab på 10-12 ansatte holder maskinene i stand og i drift. - Mye av det vil holder på med må læres i praksis. Vi kaller det håndbåren kunnskap. Derfor må vi sørge for å få tak folk som kan læres opp, slik at museet kan fortsette som et fullverdig fabrikkmuseum, sier Sørensen. Et viktig produkt på Sjølingstad er plisséstoff til Setesdal- og Vest-Agder-bunadene. Ingen andre enn Sjølingstad har den spesielle Jeaquard-maskinen som kan produsere dette stoffet.
Det strømmer også turister fra inn- og utland til museet, som i tillegg til salg fra egen butikk, får støtte til driften fra Riksantikvaren. "Det sviver bra på Sjølingstad" heter historiker Birgitte Sørensens hovedfagsoppgave om fabrikken. Hun er tilknyttet Vest-Agder-museene og mener at Sjølingstad er på høyde med de beste fabrikkmuseene i hele Europa.

Et helt liv ved veven

Søstrene Gudrun Sletten og Åse Gundersen har arbeidet på Sjølingstad Uldvarefabrikk hele livet. (Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK)

Søstrene Gudrun Sletten og Åse Gundersen har arbeidet på Sjølingstad Uldvarefabrikk hele livet.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK

– Vi gikk rett fra folkeskolen og til fabrikken, sier søstrene Gudrun Sletten og Åse Gundersen. I dag er de 91 og 83 år gamle og har hele livet bodd og arbeidet i det lille industrisamfunnet som hadde egen skole, arbeiderboliger, fabrikkbygninger i rød teglstein og en staselig disponentbolig. – Vi sto ved rennebommen og spolemaskinen og likte arbeidet godt, sier søstrene, som i denne utgaven av Museum går rundt inne på fabrikken blant spinnerimaskiner som fortsatt er i full drift. – Men jeg glemmer aldri da fabrikken brant på høsten 1945, sier Gudrun Sletten, som fortsatt får tårer i øynene når hun tenker tilbake på brannen. – Vi hadde vært på kino i Mandal og syklet så fort vi orket. - Det var et trist syn å se arbeidsplassen i flammer, sier Sletten. I dag gleder søstrene seg over at det fortsatt er liv og røre i fabrikken.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 14/4 kl. 16.03 og søndag 15/4 kl. 08.03. Programleder er Jan Henrik Ihlebæk.

Siste: NRK P2