Hopp til innhold

Middelalderskulpturene i Dora

Er det en sammenheng mellom Wilhelm Erobreren og den forsvunnede Nikolauskirken i Nidaros ? Bli med på skulpturjakt i den nedlagte ubåtbunkeren Dora i Trondheim...

Ubåtbunkeren Dora i Trondheim
Foto: Mahlum

Dypt inne i Dora , den tyske ubåtbunkeren fra Annen Verdenskrig, ligger det tusenvis av knuste og brente biter fra middelalderkirkene i Trondheim. I steinsamlingen til Nidarosdomens restaureringsarbeider finnes det mange hundre års oppsamlede skulpturfragmenter, samt deler av byggesteiner til Øystein Magnussons og andre steinkirker i Trondheim.

Øystein Ekroll og Kjartan Hauglid leter blant tusenvis av steinfragmenter i ubåtbunkeren Dora.

Øystein Ekroll og Kjartan Hauglid leter blant tusenvis av steinfragmenter i ubåtbunkeren Dora.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Fra gulv til tak står det pall på pall i stålreoler i et 800 kvadratmeter stort lagerrom. I Museum denne gang, forteller kunsthistoriker Kjartan Hauglid om hvordan noen av disse skulpturfragmentene kan passe sammen og gi et inntrykk av hvordan den forsvunnede steinkirken i kongsgård kan ha sett ut.

Øystein Ekroll forteller om Nidarosdomens relikvier.

Øystein Ekroll.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Det er tre ”fantomkirker” fra tiden før Nidarosdomen, sier arkeolog Øystein Ekroll. Kristkirken ligger under Domkirken, men både Mariakirken og kong Øysteins Nikolauskirke lå inne i kongsgården og er nå forsvunnet uten noen spor.
– Jeg tror at noen av skulpturfragmentene i DORA kan være rester av Nikolauskirken, sier Kjartan Hauglid. Han har sammenlignet spesielle bygningsdetaljer på Selby Abbey i nordre Yorkshire med stilen på noen av de delene han har funnet i Dora.

Kunsthistoriker Kjartan Hauglid med volutter, konsoller, rundler og gesimsplater med snurrer og dyr.

Kunsthistoriker Kjartan Hauglid med volutter, konsoller, rundler og gesimsplater med snurrer og dyr.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

– Det vi snakker om er en tydelig, normannisk hoffstil fra tiden under Vilhelm erobreren , som igjen er inspirert av de muslimske moskeene i Cordoba i Andalucia, sier Hauglid. I Museum forklarer Hauglid om konsollfriser, gesimsplater, volutter, snurrer og fabeldyr fra denne tiden. - Jeg tror vi har nok kapiteler til 1 korbue, 2 portaler og en liten apsis med dekorerte gesimsplater som kan stamme fra Nikolauskirken, sier Hauglid.

Få med deg spennende historie i Museum i NRK P2, lørdag 5/3 kl. 16.03 og påfølgende søndag kl. 08.03. Programleder er Øyvind Arntsen.