Hopp til innhold

Flere enn Max Manus

Møt 85 år gamle Hans Peter Styren, en hittil ukjent sabotør og krigshelt. Det er først nå han forteller sin historie..

Hans Peter og Monica Styren. Lidingø, mars 2009.
Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Det tok 50 år før mostandsmannen Hans Peter Styren ville fortelle om sine opplevelser under krigen. Da skrev han en liten fortelling til sine barnebarn, men det er først nå han offentlig forteller sin dramatiske historie.

Han ble vervet av Linge-mannen Dick Zeiner Henriksen i Oslo, 19 år gammel, høsten 1943. I løpet av 1944 og 1945 gjennomførte Styren flere væpnede spesialoppdrag for Hjemmefronten i Osloområdet og i Halden. Men hans base var blant de norske spesialstyrkene i Stockholm.

Knut Olav Drivenes, Ole Kristian Grimnes, Hans Peter Styren og Anders Johansson på en av Den norske

Knut Olav Drivenes, Ole Kristian Grimnes, Hans Peter Styren og Anders Johansson på en av Den norske Legasjons hemmelige adresser i Stockholm; Banergatan 37.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Hans dekknavn var Timmosjenko, eller bare ”Timo” , inspirert av generalen som ledet Den røde armé ved Leningrad. I sitt første møte med Max Manus og Oslogjengen var Styren vakt for sabotasjeaksjonen mot Kirkeveien 90 den 4.mai 1944. Der ble tre av vaktene arrestert og henrettet, men Styren kom seg unna etter skuddveksling med politiet, med tre skudd i kroppen.

Etter krigen har Styren vært bosatt i Sverige, og i Museum kan du møte den nå 85 år gamle krigshelten i hans hjem på Lidingø. Og på adressen for den militære etterretningstjenesten ved Den norske Legasjonen, Skeppargatan 32.

Styren traff aldri Max Manus, og det var under premieren på filmen om Max Manus Styren hilste på Gunnar Sønsteby for første gang. Noen år etter krigen fikk Styren et brev fra Max Manus hvor han takker for at Styren reddet hans liv under aksjonen i Kirkeveien.

Hør spennende historier i Museum, lørdag 14/3 kl. 16.03 og søndag 15/3 kl. 08.03, i NRK P2. Programleder er Øyvind Arntsen.

Hør Museum i nettradio
Hør NRK P2 direkte her