Hopp til innhold

Buddhister tok godt imot Darwin

Charles Darwins evolusjonsteori møtte stor motstand hos kristne i vår del av verden. Men hvordan reagerte hinduer, muslimer og buddhister? - De klarte å tilpasse Darwins lære til sin egen tro, på en helt annen måte enn de kristne, sier Torkel Brekke. Mange brukte også Darwin aktivt for å markere avstand til kristen imperialisme.

buddistmunker
Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

Da Darwins verk om artenes opprinnelse ble utgitt for 150 år siden, kom det sterke reaksjoner fra det kristne Europa. Kritikere skrev en mengde artikler og bøker i harnisk over evolusjonsteorien. En teori som beskriver utviklingen av artene på jorda som en lang prosess, der alle arter er utviklet fra svært enkle former for liv. Også mennesket.

Men hva vet vi om hvordan resten av verden tok i mot Darwin? Nesten ingen ting, sier Torkel Brekke. Han forsker på religion og politikk ved Universitetet i Oslo. Brekke forteller hvordan muslimene på slutten av 1800-tallet var svært opptatt av fremskritt. Og de oppfattet vestlig vitenskap som en nøkkel.

Skapelsesberetningen i Koranen

må ikke leses allegorisk, skriver inderen Khan. - Vi må tolke koranen så den stemmer med fornuften og naturen. På den måten blir den geologiske tiden sann for utviklingen av artene på jorda.

Buddhistiske intellektuelle mente evolusjonsteorien kan spores tilbake til deres egne hellige tekster, som Upanishadene og Vedaene.

Brekke trekker også frem hindufilosofene. De mente Darwins tanker om livets utvikling stemte godt med deres egen filosofi. Men for hindufilosofene var det ikke så viktig hvordan den fysiske utviklingen har foregått. Den er egentlig bare et speilbilde av viktigere indre drivkrefter i verden.

På livet laus

Hør NRK P2 direkte her

Hør Torkel Brekke i På livet laus i NRK P2

  • søndag 8. februar kl. 8.30 og
  • lørdag 14. februar kl. 17.03.

Programleder: Vibeke Røiri.