Hopp til innhold

Leiv Solberg

Programlederen for verdens eldste musikkprogram får sine musikalske kick av bra slåttespel.

Da Leiv Solberg ble bitt av slåtte-basillen i 14-årsalderen hadde han spilt gitar lenge allerede.

Da Leiv Solberg ble bitt av slåtte-basillen i 14-årsalderen hadde han spilt gitar lenge allerede.

Foto: Privat

Leiv Solberg presenterer seg selv som måneskinnsbonde med kjerring, unger, traktor og gamle hus. Men han er oppvokst i Oslo. Og det var der han oppdaga folkemusikken, midt i mopedalderen.

- Jeg begynte med hardingfela i 14-årsalderen. Men da hadde jeg spilt gitar i mange år allerede, forteller Leiv.

Bitt av slåtte-basillen

Han var telemarksinnvandrer på begge sider og kulturen ble holdt høyt hjemme. Det var de gamle gutta i familien, bestefar Åsmund Groven og broren Eivind som forstod at Leiv hadde fått slåtte-basillen, nådd folkemusikkens ”point of no return”.

Derfor fikk han den gamle hardingfela etter bestefar Åsmund. Mens Eivind Groven fora Leiv med musikk.

- I Oslo-området på den tida fantes det nesten ikke folkemusikkmiljø for min aldersgruppe, så det ble heller rock’n roll med kamerater og Stratocaster, til jeg fikk jazz-fot i 20-årsalderen. Men slåttemusikken var med hele tida.

Telefon fra NRK

Det ble musikkstudier og musikerliv noen år før Leiv ble oppringt av selveste Sven Nyhus, som tilbød ham en plass bak mikrofonen i et av verdens eldste radioprogram, Folkemusikktimen. Leiv takket ja uten å tenke seg om.

Siden den tid har det blitt mange år med folkemusikk i NRK.

- Jeg begynte sommeren 1988 med Landskappleik i Bø, og husker den intense stemningen under hardingfele klasse A som om det skulle vært i går. Og fremdeles får jeg musikalske kick av bra slåttespel.

Hva gjør du når du ikke er på jobb?

- Da prøver jeg å rydde opp i alle mine dårlige samvittigheter på gården vår. Grusveier med vaskebrett, gamle tak og ytterkledning som må repareres.

- Og så burde jeg jo vært litt på skogen også, tynning og rydding og slikt.. Det kan fort bli noen timer i traktoren på kveldtid. Og nå er det jakttid.

Hva slags musikk hører du helst?

- Jeg har vært altetende så lenge jeg kan huske.

- Prestasjonen og uttrykket er viktigere for meg enn sjanger eller opptakskvalitet. Noe av det mest uttrykksfulle jeg vet om innafor slåttemusikken på hardingfele, er innspillingene den utvandra spelemannen Eilev Smedal gjorde for NRK i 1935.

Har du noe favorittprogram på TV eller radio?

- Ja! Samleprogrammet til Petter Schjerven. Jeg har 10 veteranbiler på låven, den eldste fra 1903. Jeg skrur, sveiser og banker ut mye frustrasjoner i verkstedet. Slike nye programkonsepter bør vi ha mer av i NRK.

Har du noe du vil si til P2-lytterne?

- Jeg har ikke glemt Jan Garbareks ord på Dagbladets ”Mitt livsmotto”; Han sa kort og godt ”improviser”. For det fantastiske med improvisasjon er jo brudd med det forutsigbare.

- Og dette er grunnholdninger som brukes i alt fra musikkvirksomhet til hvordan du legger opp dagen din.

- Jeg var så heldig å få lage fjernsynsprogram med Ludvig Eikås, og selv om han da var 77 år var han full av skaperkraft, nysgjerrighet og improvisasjonsglede.

- Så altså; Improviser!

Se utdrag av Leivs møte med Ludvig Eikås

Hør Folkemusikktimen i nettradio