Hopp til innhold

Verdt å vite i Kina

På mange måter er Kina verdens viktigste nasjon. Hva dette landet gjør, og eventuelt ikke gjør, har betydning for resten av verden.

Kina

En firedel av verdens befolkning har adresse i Kina. Valgene Kina tar, får betydning for resten av verden.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Med sine 1,3 mrd innbyggere har en firedel av verdens befolkning nå adresse Kina, et land som hyller de frie markedskrefter, men som samtidig ønsker total politisk kontroll.

Ivar Grydeland og Guro Tarjem på den kinesiske mur.

Ivar Grydeland og Guro Tarjem på den kinesiske mur.

Foto: NRK

Verdt å vites Ivar Grydeland og Guro Tarjem (bildet) har møtt kinesiske og norske forskere som arbeider for at Kinas vei mot et moderne samfunn ikke skal kreve for mye av en allerede hardt belastet klode. Her satses det faktisk stort på vindkraft og bioenergi.

Reaktor i Shanghai

Forskere ved Jiaotong-universitetet i Shanghai håper at denne reaktoren skal kunne gi hele landsbyer elektrisk lys og varmt vann. Alt basert på biomasse fra skog og landbruksavfall.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Norsk-kinesisk miljøsamarbeid

Kina har behov for handling nå. Myndighetene etterspør derfor løsningsbasert og policyorientert miljøforskning. For Norge har dette blant annet betydd at eksperter fra SFT nå bistår kinesiske myndigheter på provinsnivå med å etablere en hensiktsmessig kontroll med lokal industri.

Men trodde du at norsk-kinesisk samarbeid kun betyr at det er kinesere kommer til Norge for å lære, ja så tar du feil.

I Verdt å vites populærvitenskapelige kinatime får du også møte Geir Skogerbø fra Stavanger. Vi spiste ”interessant” sammen med professoren som har gjort kineser av seg og som til daglig forsker på ikkekodende RNA

Guro Tarjem

En litt skeptisk Guro Tarjem i ferd med å spise enda en skorpion.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Kontrastenes land

Den økende velstanden er det foreløpig byene som har sett mest til. Vi kjørte fly fra Guiyang til Beijing og hadde på ene siden en landsens dame som åpenbart aldri hadde flydd tidligere. Hun knakk nøtter med tennene og visste ikke hvordan man håndterte kniv og gaffel.

På den andre siden av midtgangen satt to godt sminkede damer med høye hæler, diskret tatovering og piercing i nesa. De lakket negler i en time og ti minutter.

Kinesiske bussiness-bøker

Det er ikke bestandig like lett å finne utenlandske aviser i Kina, men bøker om hvordan gjøre lykke i næringslivet var ingen mangelvare på flyplassen i Guiyang.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Hva skjer her?

Ukjent eksperiment

Hva driver de med egentlig?

Foto: Ivar Grydeland / NRK

I byen Zunyi gikk vi en vi en kveld forbi en liten paviljong nede ved elva. Der satt fire kinesere med hver sin hatt, tilkoplet strøm.

Leder for ukjent eksperiment

Lederen for det mystiske eksperimentet.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Ved siden av stod en dame med stetoskop og blodtrykksmåler. Ingen snakket engelsk. Kan noen hjelpe oss?

Vet du hva dette er for noe så send noen ord til vite@nrk.no

Se flere bilder fra Verdt å vites reise i Kina: