Hopp til innhold

Tusenvis smittet?

Det kan være 700 nordmenn eller 1500 - og kanskje var det fem tusen pasienter som ble smittet av hepatitt C på norske sjukehus før 1993. Tallet er uansett et estimat – så lenge helsemyndighetene ikke har tatt bryet med å oppspore de smittede.

Folkehelseinstituttet gjorde sjøl beregninger etter at saken ble kjent våren 2003. De beregningene viser at det kan være nærmere fem tusen nordmenn som ble hepatitt C-smittet på norske sjukehus.

Beregningene tok utgangspunkt i at 0,05 til 0,1 prosent av befolkningen er hepatitt C-smittet. Hvis vi regner med at dette også gjaldt blodgiverkorpset på ca. 100 000 givere, så ender vi opp i et antall smittede på 2400 til 4800.

Sverige

I Sverige ble det i perioden fra 1993 til 2003 hvert år oppdaget ca 100 nye tilfeller av hepatitt C-smitte gjennom blodgivning. Sverige innførte full testing av alle blodgivere fra 1. juli 1991.

Det er vanskelig å anslå hvor mange av de som fikk blodoverføring med smittet blod, som fortsatt lever. Danske helsemyndigheter regnet i 1996 med at det bare var 20-30 prosent gjenlevende på den tida – og nå har det gått ti nye år.

Underrapportert?

Tidsskrift for den norske legeforening skriver i mars i år om en ny undersøkelse fra Alaska. Den viser at hele 3 prosent av barna som fikk blodtransplantasjon før 1992, hadde antistoffer mot hepatitt C i blodet.

Legetidsskriftet skriver også om en norsk undersøkelse, fra Sør-Trøndelag 2002.

Her heter det at ”Meldingsrutinene for hepatitt C-virusinfeksjoner er mangelfulle i Norge. Vi vet for lite om utbredelsen av hepatitt C-virus i den generelle befolkningen, og blant gravide og barn i særdeleshet.

Det bør derfor igangsettes screening (testing) av større grupper gravide med henblikk på hepatitt C-virusantistoff, for å kartlegge situasjonen, og deretter vurderes om det skulle være grunnlag for en generell screening av denne målgruppen.”