Hopp til innhold

Utgårdskilen på Hvaler

Møt sauebonde og lokalhistoriker Hans Hermann Utgård på Hvaler, som er tolvte generasjon i et kulturlandskap han tar godt vare på...

Gården Nedre Utgård ved Utgårdskilen på Hvaler.
Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Levende kulturhistorie i mange lag

Både på gården i Utgårdskilen og på øyene i Hvalerskjærgården går sauene og beiter.

Både på gården i Utgårdskilen og på øyene i Hvalerskjærgården går sauene og beiter. Det holder kulturlandskapet og sjeldne blomsterarter ved like.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

En vårdags vandring sammen med bonden Hans Hermann Utgård på Hvaler er en vandring i dype lag av kulturhistorie og levende forvaltning av kulturminner. Hans Hermann Utgård er, så langt skriftlige kilder rekker, tolvte generasjon på Nedre Utgård.
- Her har det vært folk i flere tusen år. Hvor lenge det har vært fast bosetning, vet jeg ikke sikkert, men jeg har funnet rester av det jeg tror kan være en flintsigd på en gammel åkerteig ca 12 meter over havnivå. Det betyr at det kan ha vært dyrka korn her allerede i bronsealderen, sier amatørarkeologen Hans Hermann Utgård.

Historien opp av jorda

Hans Hermann Utgård har et skrapt blikk for arkeologiske funn.

Hans Hermann Utgård har et skrapt blikk for arkeologiske funn, lokalhistorie og rødlistede arter i floraen på gården.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk / NRK

Gården er ikke stor nok til beite for alle sauene han har. Derfor er øyer rundt om i Hvaler-skjærgården et kjærkomment og nødvendig sommerbeite. På Saueholmen, ikke langt utenfor gården, har Nedre Utgård hatt beitende dyr i fem hundre år eller kanskje enda lengre. Det har gitt en spesiell botanikk. Et emne som også er viktig for Utgård.
- Holmen skal være et av de stedene i landet med flest rødlistede arter. Landskap som beites kontinuerlig gir grobunn for spesielle og sjeldne planter, sier han.Nesten hver dag spar Hans Hermann Utgård opp gjenstander som kompletterer bildet av det livet som har utspilt seg på gården gjennom årtusener. Fiskeredskaper fra middelalderen , krittpiper fra 1700-1800-tallet, og bearbeidet flint er plukket ut av jorda og lagt i gamle isbokser. Nylig avdekket Utgård det han mener må være en fiskefelle som har stått på tvers over det som i tidligere tider var en kile.

- Jeg lever et privilegert liv og prøver å ha den samme respekt for jorda som mine forfedre har hatt. Så håper jeg at noen forvalter dette etter meg, sier sauebonde Hans Hermann Utgård.

Få med deg spennende historie i Museum, NRK P2, lørdag 1/6 kl. 16.03 og søndag 2/6 kl. 08.03. Programleder er Jan Henrik Ihlebæk.