Hopp til innhold

Lys levende radioklassiker

I 70 år har den vært på lufta og stadig samler mange seg hver søndag ettermiddag rundt radioapparatene for å høre Ønskekonserten.

Kari Stenhjem t v, Tom Erik Thoresen, Helge Raftevold og Inger Helga Skinlo.

Fører radioarven videre: Ønskekonsertens Kari Stenhjem t v, Tom Erik Thoresen, Helge Raftevold og Inger Helga Skinlo.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

- Ja, eller rundt PC-en for å høre oss via nettradioen eller via øretelefonene for å høre oss via Iphonen, sier Ønskekonsertens Helge Raftevold. For alle Ønskekonsertens lyttere er heller ikke slik de alltid har vært.

Ønskekonserten jorda rundt
- Neida, lytterne i dag kan like godt ligge på stranda i Spania som sitte hjemme i stua i Drangedal. I den norske klubben på Gran Canaria har vi en stor lytterskare. Vi merker godt at folk reiser mer og Ønskekonserten tar de med seg uansett hvor i verden de er, forteller Raftevold.

Men om lyttervanene og lytterstedene har endret seg i takt med radiomediets utvikling er selve grunnoppskriften for Ønskekonserten den samme som den alltid har vært. En hilsen til en kjær ledsaget av en ønskeplate formidlet via radioen.

Les også: Programlederne i Ønskekonserten

Bojarenes inntogsmarsj

Lørdag 28. januar 1950 varslet "Bojarenes inntogsmarsj" for første gang at Ønskekonserten var på vei. Den gang var det en liten radiorevolusjon at lytterne selv skulle få bestemme hvilken musikk som ble spilt i radioen.

- Slik sett var vi vel det første interaktive radioprogrammet. Senere er det kommet mange til og vi har fått mange kopier. Men bare Ønskekonserten er Ønskekonserten og fortsatt har vi rundt 400 000 som følger oss hver eneste søndag. 70-åringen er ung og vital og stadig et av NRK P1s mest populære programmer, fastslår Raftevold.

Sammen med kollegaene Eli Bergmann og Tom Erik Thoresen i P1s sendeledelse bytter han på jobben med å sette sammen og presentere Ønskekonserten.

Fra Oslo til Trondheim

I alle år har Ønskekonserten vært en liten friarena for halloene eller sendelederne i P1. Her er det mange som har jobbet og fått æren av å lede programmet. Ønskekonserten har også i årenes løp flyttet fra Marienlyst og Oslo til Tyholt og Trondheim.

Ønskekonsertens programledere

I forbindelse med 50-årsjubileet i 2000 var en rekke av Ønskekonsertens programledere opp gjennom årene samlet. Sånn ca fra venstre Per Øyvind Heradstveit, Svanhild Mundheim, Tarjei Cyvin, Kari Stenhjem, Helge Raftevold, Anne Lie Nymoen (delvis skjult), Amund Schrøder,Torkjell Berulfsen, Jan Pande-Rolfsen, Nils Nordberg, Kari Linjordet,Yngvil Kiran,Terje Qvam, Unni Eri, Signe Lie, Sigmund Groven og Jorunn Hope.

Foto: NRK

Svanhild Mundheim, Jan Pande-Rolfsen, Torkjell Berulfsen, Per Øyvind Heradsveit, Sigmund Groven, Amund Schrøder, Inger Helga Skinlo og Kari Stenhjem er noen av de mange som har hatt jobben med å presentere Ønskekonserten.

I mange, mange år samlet Ønskekonserten inn penger til Radiogavefondet. Her kunne folk med trang økonomi få hjelp til å skaffe seg en radio og senere også et fjernsynsapparat.

Alexander Rybak

Alexander Rybak med Fairytale på topp både i Europa og Ønskekonserten i 2009.

Foto: DMITRY KOSTYUKOV / AFP

Fra Ave Maria til Fairytale

I 1950 var Ave Maria den mest ønskede plata i Ønskekonserten. - Musikkønskene har nok forandret seg en god del, men vi har noen klassiske svisker som stadig ønskes igjen. Abba og Beatles er også gjengangere som Elvis Presley, Wenche Myhre og Sissel Kyrkjebø er det, forteller Raftevold.

Lista med de mest populære Ønskekonsert-sangene opp gjennom årene er som å lese både musikk- og radiohistorien. Rock around the clock var på topp i 1956, Å Marie jeg vil hjem var på topp i 61, Sailing med Rod Stewart i 1976, Lys og varme med Åge Aleksandersen i 1985 og grisen som sto og hylte eller Kveldssong for deg og meg med Odd Nordstoga i 2004.

Liten fuggel og Litt gammal

De siste årene har Vamps Lille fuggel vært en gjenganger på Ønskekonserten og Louis Jacobys Litt gammal har også kommet som en svært så populær sang å ønske seg i Ønskekonserten.

Se lista: Mest spilt i Ønskekonserten hvert år siden 1950

Av artister har Sissel Kyrkjebø hvert den mest populære i mange år. Hun har en rekke sanger som Ønskekonsertens lyttere ønsker seg igjen og igjen.

Trofast siden 1958
Sirlig håndskrevne brev kommer stadig i posten til Ønskekonserten. Mange vil nok huske Aase Groth i Oslo som i over 50 år hver eneste uke fra 1958 sendte inn platehilsen til Ønskekonserten. Hun er i særklasse Ønskekonsertens mest trofaste lytter gjennom tidene og ble flere ganger satt pris på av NRK for sin trofasthet.

De fleste ønskene kommer likevel via e-post eller som tekstmeldinger. Og ønskene om platehilsener er det stadig rikelig av.

- Ja, om de kommer som brev, faks, e-post eller tekstmeldinger spiller jo ingen rolle. I sum har vi en stor bunke hver eneste uke. Når det er runde dager og store jubileum er det Ønskekonserten som gjelder. Da duger ikke nærradioen, forstår vi. Mange kor, skoleklasser, lag og foreninger bruker gjerne også Ønskekonserten for å sende hilsen til hele gjengen, fortsetter Raftevold.

En miks som passer alle
Og som alltid er det programlederen som bestemmer hvem som skal være med. - Og her er det også som alltid vår utfordring å lage en miks slik at både ung og gammel får sitt og at det blir hørverdig for alle P1s lyttere. Så å være litt kreativ i plateønsket er et godt tips for å få med sin hilsen. Å bare ønske de mest populære platene som "alle" ønsker er ikke så lurt, sier Raftevold med et smil.

Konkurransen har kommet til som et supplement til programmet de siste årene. Gjev premie er Ønskekonsertens eget kaffekrus. - Sakte, men sikkert fyller vi opp norske hjem med kaffekrus fra Ønskekonserten, sier Ønskekonsertens programleder Helge Raftevold.

Ønskekonserten

Ønskekonsert-programledere: F v Ove Gundersen, Kari Stenhjem og Terje Qvam.

Foto: Cathrine Dillner Hagen / NRK