Hopp til innhold

Observatør på Vestbredden

Camilla Mellemstrand er frivillig observatør for Kirkenes Verdensråd på Vestbredden. Hun vil vise solidaritet med palestinske sivile som rammes av okkupasjonen. Lørdag intervjues hun i programmet Under samme himmel i NRK P1 klokka 07.35.

Camilla Mellemstrand
Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Camilla Mellemstrand fra Oslo har kjæreste, venner, fast jobb og et barn i magen. Likevel var hun rastløs. – Jeg ønsket å føle meg nyttig. Da jeg så en utlyst stilling hvor Kirkenes Verdensråd søkte observatører til Palestina, bestemte jeg meg for å søke.

– Jeg har jo lest om konflikten i Midt-Østen i mange år men jeg ville veldig gjerne se situasjonen med egne øyne, forteller Camilla Mellemstrand til NRKs Kjetil Lillesæter, som har besøkt henne i byen Tulkarem nord på Vestbredden.

HØR: Under samme himmel 06.06.09

Samarbeider med palestinske og israelske organisasjoner

Til enhver tid har Kirkenes Verdensråd rundt 25 personer utplassert ulike steder på Vestbredden. Ledsagerprogrammet startet høsten 2002 etter at kirkeledere i Jerusalem ba om internasjonal tilstedeværelse og solidaritet i det okkuperte palestinske området.

I løpet av de nesten 8 årene har 500 ledsagere fra om lag 16 land deltatt. Norge har så langt sendt over 80 personer, gjennom Kirkens Nødhjelp. Ledsagerne støtter palestinske sivile som er hardt rammet av okkupasjonen, samarbeider med både palestinske og israelske organisasjoner og formidler sine opplevelser og erfaringer hjemme i Norge.

Muren skaper problemer

Camilla Mellemstrand er utplassert i Tulkarem, en by som ligger i et jordbruksdistrikt nord på Vestbredden. Muren, som israelske myndigheter har bygget for å skille Vestbredden fra Israel, har skapt store problemer for palestinerne i området. Fordi mesteparten av muren går inne på palestinsk område, har mange bønder blitt adskilt fra jordene sine. Huset deres ligger på den palestinske siden av muren, mens jordene ligger på den israelske siden.

Fra byen Tulkarem nord på Vestbredden.
Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

For å kunne fortsette å dyrke jorda si, må de palestinske bøndene søke israelske myndigheter om spesialtillatelse til å kunne gå gjennom en av de mange militære kontrollpostene langs muren.

– Et problem er at mange får avslag på søknadene sine, et annet problem er de daglige ydmykelsene de som er heldige å få tillatelse til å gå gjennom, utsettes for, forteller Camilla. Flere dager i uka fra klokka seks om morgenen står hun på en av kontrollpostene langs muren for å se at soldatene ikke misbruker makten og våpnene sine. Hun fører også statistikk over hvor mange bønder som går gjennom kontrollposten og hvor lenge bøndene må vente før alle er kommet gjennom. Denne informasjonen sendes blant annet til FN og Røde Kors.

Positive tilbakemeldinger

– Det er frustrerende å se hvordan gamle folk som bare ønsker å dyrke åkeren sin og leve et vanlig liv blir behandlet som potensielle terrorister. Det er også trist og se hvordan bøndene har innrettet seg etter systemet. De står pent i kø, tusler bort til soldatene med eselet sitt, løfter opp genseren for å vise at de ikke har med seg en bombe og går videre. Noen ganger skulle jeg nesten ønske de gjorde mer opprør, men når en nitten år gammel soldat med gevær står og peker på deg, så er det selvsagt lurest å være medgjørlig, forteller Camilla. Hun får stadig tilbakemeldinger fra palestinere som setter pris på at hun er der.

Camilla Mellemstrand er frivillig observatør for Kirkenes Verdensråd på Vestbredden.
Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

– Mange sier at vår tilstedeværelse viser dem at verden ikke har glemt palestinernes skjebne. Mange er også takknemlige for at de får mulighet til å gi et annet inntrykk av palestinere enn det bildet israelske myndigheter presenterer.

Vil feire når muren faller

Om en måneds tid reiser Camilla Mellemstrand hjem til Norge. Litt klokere, litt tristere og enda mer takknemlig for at hun lever i Norge.

– Jeg har reist mye rundt omkring i verden og vet at jeg er heldig som lever i et fritt land, men jeg trenger en påminnelse med jevne mellomrom. Jeg er ufattelig takknemlig for at mitt barn skal vokse opp i et land hvor soldater, geværer og millitærkjøretøyer ikke er del av hverdagen. Menneskene jeg har møtt kommer til å være med videre og jeg vet at jeg kommer tilbake hit. Den dagen muren faller, skal jeg definitivt være med å feire, sier hun til NRKs Kjetil Lillesæter i radioprogrammet "Under samme himmel”.

Les Camillas egne historier på bloggen hennes .

Under samme himmel, NRK P1, lørdag 6. juni kl 07.35

Du kan også få programmet gratis som podkast på NRKs podkastsider .