Hopp til innhold

Grådige nordmenn lar seg lure

Nigeria-brev svindler nordmenn for over 100 millioner kroner hvert år. Slik unngår du gjeldsfella.

Datakriminalitet
Foto: Szasz-Fabian Jozsef

“I have decided to take the chance seeing that no other means could have been faster and more efficient than the E-mail. I write to you irrespective of the fact you do not know me, but please do consider this letter as a request from a brother in dire need of assistance.”

Slik lyder et typisk Nigeria-brev. Disse epostene går ut til millioner av mennesker, og selv om historiene varierer har de én ting til felles: De lover å gjøre deg rik.

Forbausende mange nordmenn lar seg lure av disse brevene. Anne Dybo i Økokrim mener dette først og fremst skyldes grådighet.

- I de fleste tilfellene handler det om veldig mange penger. Du blir ofte forespeilet flere millioner kroner dersom du hjelper avsenderen med å løse ut et ”fond” eller en ”arv” fra Afrika. Mange nordmenn lar seg fange i dette nettet og begynner å sende penger.

Hør saken her

Hvorfor lar vi oss lure?

Isis Amelie Hjort og Ditte Maria Bergstrøm ved universitetet i København har skrevet en hovedoppgave om retorikken i disse brevene. De mener brevene appellerer til følelser, for dermed å knytte bånd mellom svindler og offer. Dette gjør at offeret sakte men sikkert overtales til å sette inn penger på en konto, for eksempel til å betale gebyrer til ulike instanser eller myndigheter. Ofte legger svindlerne ved lenker til kjente nettsteder som f. eks artikler fra BBC for å styrke troverdigheten.

Som et ledd i hovedoppgaven besvarte Hjort og Bergstrøm et Nigeria-brev fra en kvinne som kalte seg Susan Cole. Hun skrev at hun var alvorlig kreftsyk og var på utkikk etter en arving. Overraskende nok fikk forskerne svar nesten umiddelbart.

- Det satt et menneske i den andre enden, og da fikk vi en helt annen opplevelse enn bare å lese en spam- eller reklamemail. Plutselig ble det skapt en slags relasjon, forteller Hjort.

Personlig tragedie for ofrene

Økokrim har mottatt mange henvendelser fra fortvilte nordmenn som har gått til grunne på grunn av Nigeria-brevene.

- Det finnes ofre som har pantsatt hus og hytter og tatt opp store forbrukslån for å realisere den falske milliondrømmen. Når man først havner i svindlernes klør kan det være svært vanskelig å komme ut av det, forteller Dybo.

Hør saken her

Les mer på Økokrims egen infoside om Nigeriabrev

Andre nyttige lenker om temaet:

Britisk politi om Nigeriabrev

Secret Service om Nigeriabrev

Internet Fraud Advisory Group om Nigeriabrev