Hopp til innhold

MP3-spilleren er ti år

Det er ti år siden MP3-spilleren så dagens lys. Men salget av den lille musikkdingsen tok ikke av før mye senere.

iPod
Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP

Hør: MP3-spilleren er ti år

MP3-spiller
Foto: AP Photo/SanDisk Corp.) / AP

- Den var ganske liten i forhold til de eksisterende bærbare cd-spillerne som vi hadde da, og fordelen var at det var ingen bevegelige deler i den. Jeg står ganske mye på ski. Så min plan var å bruke denne mens jeg sto på ski, uten at den ville skippe og hoppe, som cd-spillere av og til gjør, sier medieutvikler Eirik Solheim i NRK.

Plass til ti låter

Han kjøpte sin første MP3-spiller for ti år siden. Den gangen var det svært begrenset med lagringsplass for musikk. 32 megabyte lagringsplass ga ikke mer enn 7-10 låter på MP3-spilleren.

Det var bedre med en bærbar CD-spiller enn en MP3-spiller bare med plass til sju låter

Eirik Solheim, medieutvikler i NRK
Eirik Solheim

Eirik Solheim kjøpte sin første MP3-spiller for ti år siden.

Foto: Svein Aronsen / NRK

Brukermessig var den lagt opp mest for de som hadde en genuin datainteresse fra før. Derfor var det også et begrenset marked for spillerne. Det tok ytterligere noen år før MP3-spilleren begynte å bli allemannseie. Da Apple-sjef Steve Jobs annonserte Ipodens inntog i 2001 begynte det å skje ting. Den var nemlig både liten og hendig i størrelse, og brukervennligheten var god.

Musikksamlingen i lomma

- Her kunne du ha flere tusen låter liggende, og du kunne faktisk klare å navigere i det. Jeg tror dette var den første lille dingsen hvor folk skjønte at dette her er noe annet. Da jeg syslet rundt med den første MP3-spilleren min var det mange som innvendte at det var bedre med en bærbar cd-spiller med et par ekstra cd-plater, enn en MP3-spiller med bare sju låter i. Og det var jo forsåvidt helt riktig. Men da Ipoden kom med nok lagring, og en god menystruktur, var flere som skjønte at her kunne man virkelig ha med seg store deler av musikksamlingen i lomma, sier Solheim.

Platebransjen strittet imot

Men musikkindustrien var lenge skeptisk til musikk som datafiler, fordi folk lastet ned musikk ulovlig. Plateselskapene kjempet imot denne tendensen så lenge de kunne. Blant annet lanserte de noe som ble kalt Super Audio CD, som er en cd-plate med høyere kvalitet, men denne slo ikke an. Forbrukerne ville heller gå ned i lydkvalitet, mot at de fikk mer tilgjengelighet og fleksibilitet. Super Audio CD finnes fortsatt i dag, men den er lite utbredt.

Kundene bestemmer

- Dette viser hvordan publikum i mye større grad har makt, og at det nå er mye vanskeligere å diktere kundene. Det er alltid noen andre som likevel kommer til å levere det de vil ha. Så da gjelder det for produsentene å være først og best med det siste. Det nytter ikke å presse folk til å kjøpe Super Audio CDer dersom de heller vil ha MP3-spillere, og det er ikke lenger bare kvaliteten som teller. I veldig mye av teknologiutviklingen er forbedret kvalitet av en ny tv, en ny spiller, eller et nytt videokamera, et godt salgspoeng. Men på et tidspunkt blir kvaliteten god nok. Det har vist seg at på musikk er kvaliteten nå god nok for folk flest. Da er det tilgjengelighet og fleksibilitet folk er ute etter, sier Eirik Solheim.

Se også NRKbetas artikkel: MP3-spilleren 10 år

Kveldsåpent, NRK P1