Tema: Løvetann
Oppskrifter Ut med unga - program 2 - Naturens verden 25. juni 2006.
Damene koser seg i enga med løvenøtter, kaffe og løvetannsaft fra fryseren.
De sanker løvetannblomster til løvetanngelé og saft.
De plukker også nytt til frysereren - lager små pakker med og uten grønn hams, Kari får jobben med å plukke av det grønne, hun er så netthendt. Blomstene uten hams er til saft, vaffelrøre og kaker, de med hams er til dram, til sylting osv.
Løvenøtter (småkaker med løvetannblomster)
1,25 dl smeltet smør
1,25 dl farin (aller best er granskuddsirup)
2 egg
1 ts vaniljesukker eller granskuddsukker
1 ts bakepulver
2,5 dl hvetemel
2,5 dl havregryn
1,5 - 2 dl løvetannblomster (det gule)
Visp smør og sukker og tilsett egg og vaniljesukker. Rør inn mel og havregryn samt blomster. Legg teskjevis med røre på bakepapir. Stekes ved 175-180 grader 13-15 minutter. Kakene blir særdeles lekre stekt som peppernøtt-størrelse i silikonform!
Løvetanngelé og løvetannsaft
3 appelsiner
2 sitroner
1,5 liter vann
365 løvetannblomster
1 kg farin
gelatin
Bruk helt nyutsprungne blomster og fjern den grønne hamsen under. Legges i stor gryte med et tynt lag appelsin-og sitronskiver over. Hell over kaldt vann og la det stå og trekke noen timer. Rør det hele godt sammen, og sil av væsken. Kok opp væsken med sukkeret. Rør inn gelatin (mengde etter hvor mye væske du har), og la det stivne, gjerne i små pene glass. Nydelig til kjøtt eller som pikant marmelade til frokost. Uten gelatin er dette en fantastisk velsmakende saft!
Nedlagte løvetannknopper og blomster
Sanke ca 1/2 kg løvetannknopper og blomster i tidlig stadium, fjerne hamsen hvis du gider, men det er ikke nødvendig. Skyll dem i rennende vann og la renne godt av seg.
Kok opp en 1/2 l hvitvinseddik sammen med 2 glass hvitvin og 2- 2,5 ss grovt salt. Ha i knopper og blomster og la koke i 5 minutter. Ta blomstene opp av vannet og la renne godt av seg i dørslag, press lett uten å klemme i stykker blomstene, hell dem så utover på et rent fat for å lufttørkes en stund.
Ha alt over i ren krukke og hell over god olivenolje til det dekker skikkelig. Klem knopper og blomster ned i oljen med en gaffel for presse ut luft, og ha på mer olje hvis nødvendig. Brukes som tiltugg til stekt fisk og kjøtt, i salater osv. Holder seg godt i kjøleskap så lenge oljen dekker.
DEN BLÅ KRUKKA 2006
En håndfull utsprungne blomster uten den grønne hamsen legges i krukka hvor det er bjørk og granskudd fra forrige uke.
Program 2 - søndag 25. juni 2006