Hopp til innhold

Festspill for Bergen

Ved sin fjerde festival 20. mai - 3. juni presenterer Per Boye Hansen ingen store sensasjoner. For en aktiv publikummer kan det bli mange fine opplevelser, og programmet virker skreddersydd for et lokalt publikum. Men har festspillsjefen gitt opp de internasjonale ambisjonene?

Vinge og Müller

Vegard Vinge og Ida Müller presenterer «Vildanden» i Bergen. Her fra Kritikerprisutdelingen for deres forrige Ibsenoppsetning.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Kommentar: Torkil Olav Baden

Kommentar ved åpningen av Festspillene i Bergen 2009

Hvis noe skal gi bergenserne bakoversveis, blir det teaterprogrammet. Tror du at du kjenner Ibsens historie om Hedvig og hennes ville and på loftet, må du tro om igjen.

I Skatehallen, en sportshall bygget for skateboard, skal «Vildanden» framføres fem kvelder fra 22. mai.

Det er grunn til å tro at det begavede paret Vegard Vinge & Ida Müller kommer til plukke hver bidige fjær av anden og plassere dem på svært originale måter.

Furore

Vildanden
Foto: Vinge&Müller

De har tidligere gjort furore med to andre Ibsenstykker, ”Et dukkehjem” og «Gjengangere». For sistnevnte oppsetning fikk de fjorårets Kritikerpris. «Vildanden» skulle allerede ha vært satt opp på Black Box i Oslo, men forestillingen ble ikke ferdig i tide selv etter intense dager med forberedelse. Derfor er forventningene store i Bergen til Vinge&Müller, vanligvis å finne i avant-gardemiljøet i Berlin.

Berlin

Fra Berlin kommer også Berlinerensemblet med tradisjoner til selveste Bertold Brecht. I fjor var det premiere der på «Tolvskillingsoperaen» i regi av den legendariske Robert Wilson.

Han går vanligvis den motsatte veien av Vinge&Müller med en finslipt, stram og estetisk stil slik han formet «Peer Gynt» for noen år siden.

Fosse

Andre sceniske godbiter i Bergen vil bli en innholdsrik feiring av Jon Fosses 50-årsdag, Stravinskij-balletter med kompaniet til finske Tero Saarinen, nye produksjoner av Carte Blanche, Jo Strømgren, og Tore Vagn Lid i kombinasjon med Elfride Jelinek.

Politikk og kunst

I programerklæringen for årets festival blir forholdet mellom politikk og kunst satt på dagsorden.

Dette er også temaet for Kritikerlagets tradisjonelle debattmøte. Foreløpig virker denne politikk-parolen mer påklistret enn sentralt forankret i festivalprogrammet, – med unntak av et par-tre arrangementer.

Scenisk

Også på musikksiden trekkes sceniske elementer inn, og rammene for den rene konsert utvides. Dette gjelder først og fremst den store satsingen ved åpningskvelden. I fjor var det opera i kombinasjon med tegnefilm.

Den danske komponisten Bent Sørensen kaller sitt splitter nye verk for «skuespill for kor, orkester, publikum og to skuespillere».

Tittelen er «Sounds like you», og uroppførelsen følger etter Schuberts yndige musikk til «Rosamunde» – en original sammensetning.

For øvrig spiller ikke samtidsmusikken en altfor påtrengende rolle gjennom den norsk-svenske veteranen Knut Wiggen og spredte uroppførelser av Henrik Ødegaard, Gisle Kverndokk og andre.

Solistkoret

Grieghallen

Grieghallen er ingen Bach-katedral

Foto: Helge Hansen

Selv om den gamle betegnelsen ”festspillmusiker” ikke brukes i år, er det flere som kvalifiserer til det. Det Norske Solistkoret gir tre programmer på rappen de første dagene. De skal synge i Håkonshallen og neste kveld sammen med Leif Ove Andsnes i Grieghallen.

Søndag gjentar de sin produksjon av Bachs kirkemusikk fra sist påske. Merkelig nok skal Johannespasjonen framføres i Grieghallen.

Denne intense langfredagsmusikken ville da få en mye sterkere virkning i en kirke? Med all respekt for det fine konsertlokalet Grieghallen er den ingen katedral.

Grieghallen er også åstedet for en mastodontutgave med 300 korsangere av jubilanten Händels «Messias».

Lokal forankring

Per Boye Hansen

Per Boye Hansen, - mer og mer bergenser

Foto: Marit Hommedal / Scanpix

I de siste årene har flere gjestespill og store prosjekter ikke slått an hos bergenspublikummet.

Nå er kartet justert til terrenget. Alle får sitt uten noen særlig rød tråd, og det er til og med plass til en hindufestival. Forbindelsen til lokalmiljøet er styrket, og på markedssiden tilbys det medlemskap og rabatter.

Men dette ser samtidig ut til å være en svekkelse av de internasjonale ambisjonene. Det vedtektsfestede formålet med festivalen er å ha ”internasjonal gjennomslagskraft” og ”å gi et bilde av de beste norske og internasjonale kunstfrembringelser.”

Ikke unik

Denne internasjonale ambisjonen er mindre fremme i Boye Hansens festtaler enn da han startet opp i Bergen. Selv om det er mange godbiter i Bergen, er det langt mellom de høydepunktene som gjør Bergensfestspillene unike.

Da er det ikke nok at Anne Sofie von Otter synger fra sin siste Bachplate, at Matthias Goerne synger Schubert sammen med Andsnes, og at cellisten Mischa Maisky spiller sammen med fiolinisten Julian Rachlin.

Det blir sikkert morsomt nå Nils Henrik Asheim og Gjertruds Sigøynerorkester lager ny vri på Chopin. Kringkastingsorkesteret skal spille sammen med den frodige musikeren Gabriel Fliflet. Og det blir stumfilm med levende musikk både av rockeband og Bergensfilharmonikerne.

Storshow

Storshow blir det når Sissel Kyrkjebø og selveste Bryn Terfel skal synge i Nygårdsparken. 600 kroner koster det å stå og høre på, og da får man også Festspillenes signaturverk, Griegs a-moll på kjøpet.

Det sies at det kommer 54 utenlandske journalister til årets Festspill, og der har festspillsjefen gjort en god forhåndsjobb.

Utlendingene vil sikkert begeistres av fjell og fjord. Men vil de oppleve noe kulturelt unikt med internasjonal gjennomslagskraft?

Sendinger i NRK TV

Arild Erikstad

NRKs Arild Erikstad ønsker TV-seerne velkommen til Bergen

Foto: Torkil Baden / NRK

Søndag 24. mai kl. 22.40 Festspill-Bergen i et nøtteskall
Onsdag 27. mai kl. 22.20 Fra is til yr - festspillkonsert i Grieghallen
Søndag 31. mai kl. 21.10 Kringkastingsorkesteret i Grieghallen
Mandag 1. juni kl. 13.10 Fra is til yr - festspillkonsert fra Bergen (reprise)

Sendinger i NRK P2 kl. 19.30

Torsdag 22. mai Anne Sofie von Otter i Grieghallen
Fredag 23. mai Det Norske Solistkor i Håkonshallen
Lørdag 23. mai Andsnes, Solistkoret og Det Norske Kammerorkester i Grieghallen
Søndag 24. mai Johannespasjonen i Grieghallen
Tirsdag 26. mai Fra Troldhaugen
Onsdag 27. mai Kringkastingsorkesteret i Grieghallen
Torsdag 28. mai Razumovskyensemblet med Christian Hadland i Håkonshallen
Fredag 29. mai Razumovskyensemblet med Leif Ove Andsnes i Håkonshallen
Lørdag 30. mai Fra Siljustøl
Mandag 1. juni Håvard Gimse og Henning Kraggerud i Håkonshallen
Tirsdag 2. juni Fra Troldhaugen

Dessuten rapporterer Kulturnytt kl. 8 og kl. 16 og Musikkredaksjonen kl. 15.30 fra Festpillene.
Fra mandag 25. mai sender Mozart og Madonna fra Bergen, daglig kl .9.

Det kan bli forandringer i sendeplanen. Følg med på nrk.no/programoversikt og nrk.no/klassisk.

Les mer: