Hopp til innhold

Rutinert trekkspilldebutant

- Mulig jeg er gammeldags, men debutkonserten er det riktigste jeg noen gang har brukt tida på, sier trekkspilleren Håvard Svendsrud.

Håvard Svendsrud
Foto: Presse/Norilds

- En debutkonsert er jo en gammeldags presentasjon, og den har kanskje utspilt sin rolle, men konserten var viktig for meg. Dette er det største jeg har gjort som solomusiker, og for meg personlig er dette det riktigste jeg noen gang har brukt tida på, sier trekkspilleren Håvard Svendsrud (34). 14. februar i år holdt han debutkonsert i Oslo Konserthus.

Allsidig

Svendsrud har lang fartstid som musiker innenfor flere sjangre, og har gitt ut plater med blant annet gammeldans og fransk musettemusikk. Men på debuten var det klassisk musikk av komponister som Grieg, Bach og Gubaidolina som stod på programmet - fordi han ville presentere seg som seriøs kunstner.

- Man kan jo vise seg fram på mange ulike måter nå om dagen, for eksempel youtube og slikt. Men det er veldig mye følelser knyttet til en slik konsert, og jeg føler at jeg er på et annet musikalsk nivå etter at jeg nå har gjennomført debuten. Noen synes kanskje det er tull, men ikke jeg. Jeg vil oppfordre andre musikere til å gjøre det samme. Men mange av elevene mine vet jo nesten ikke engang hva en debutkonsert er.

Utdøende tradisjon

Med debuten holdt Svendsrud en gammel og stadig mindre brukt tradisjon i hevd. For bare få år siden var det vanlig at norske musikere og sangere fikk sin seremonielle inntreden i musikklivet på en debutkonsert i Universitetets Aula i Oslo. Utøverne holdt en helaftens solokonsert, og kritikkene i de store avisene kunne avgjøre karriereløpet videre. Og både impresarioer og orkester- og operasjefer var gjerne invitert.

Også Svendsrud hadde invitert kritikere til debuten i konserthuset - men de glimret med sitt fravær.

- Jeg inviterte masse kritikere, men ingen kom. Men jeg fikk likevel mye oppmerksomhet i medier rundt omkring, så jeg tror debuten aktualiserte meg på en måte. Det er en utfordrende balanse å selge seg selv som produkt og være kunstner, sier han.