Hopp til innhold

Music for a while

Graces that refrain, den nye plata fra vokalisten Tora Augestad og gruppa Music for a while, river ned genregrenser og utfordrer til å gjenoppdage vår europeiske musikkarv.


Tora Augestad
Foto: presse

Hør anmeldelsen

«Music for a while» må være et av Norges og Europas merkeligste og mest uklassifiserbare ensembler. Bare navnet er jo en herlig lek på tvers av språk og kulturer - med sin elegante referanse til komponisten Kurt Weill som var tema på debutplata for 5 år siden.

Forunderlig

Nå utvider de repertoaret til å omfatte hele den europeiske musikkhistorien – fra engelsk 1500-tall, via tysk barokk og romantikk, til italiensk opera og fransk chanson, framført av en like forunderlig besetning: Trekkspill, trompet, tuba og slagverk – og på toppen av det svinger bergensartisten som har gjort berliner av seg – Tora Augestad.

På tvers

Respektfullt respektløst gjør hun musikalske helligdommer til sine egne, på tvers av konvensjoner og vedtatte sannheter. Franz Schuberts 1820-talls Winterreise tas helt ned fra romantisk patos til viskende underfundighet, og Francis Poulencs småabsurde barnesanger anno 1960 gjennomgår en like radikal stiltransformasjon til fransk musettevals – hvor trekkspiller Stian Carstensen viser helt andre sider av seg selv enn Balkan-rytmene han ellers er mest kjent for, og trompetist Mathias Eick svisker det til som han aldri har gjort det i Jaga Jazzist.

TORA AUGESTAD
Foto: Thomas Olsen / Berlinkontoret.no

Overbevisende

Her er opera-arier av Händel og Verdi, koblet med Eric Satie og tradisjonsmusikk. Ingen musikkgenre later til å være fremmed for Tora Augestad, og hun låter like overbevisende på tysk, fransk og engelsk. Dermed river hun ned genre- tids- og stilgrenser, viser sammenhenger og utfordrer oss til å gjenoppdage vår egen europeiske musikkarv. Som ekstra bonus får du komponist Olav Anton Thommessens kvalifiserte assosiasjoner i omslagsteksten.

Poenget

Så kan puristene sikkert si at Mathias Eicks trompetvibrato er et stilistisk fremmedelement, at verken trekkspill eller tuba hører hjemme i engelsk 1500-tall og at Tora Augestad ikke skjelner mellom renessanse, romantikk og 1900-tall. Javisst, det er jo poenget. Og når de til overmål transponerer en av John Dowlands 1500-talls helligdommer til moll – da er det fullbrakt: Plata Graces that refrain er mye mer enn Music for a while.

Music for a while - Graces that refrain
Foto: Åsa Maria Mikkelsen / Grappa

MUSIC FOR A WHILE:

Tora Augestad, vokal

Stian Carstensen, trekkspill

Mathias Eick, trompet

Martin Taxt, tuba

Pål Hausken, slagverk

Music For A While
Foto: presse / Music For A While


Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober