Hopp til innhold

Silje Nergaard - Unclouded

Rørende og herlig uklassifiserbar musikk. Silje Nergaard er ute med sin plate nr 13 etter suksessdebuten Tell me where you’re going i 1990.

Silje Nergaard
Foto: Columbia

CD-anm: Silje Nergaard -

Silje Nergaard imponerer igjen. Som den selvfølgeligste ting i verden omgir hun seg nå med jazzens norske og internasjonale toppmusikere og får dem alle til lojalt å underordne seg hennes uslåelige ide: Å lage trivelig, groovy og tenksom musikk sammen.

Egne låter

Lavmælt og totalt ujålete byr Silje på sitt elegant selvkomponerte repertoar. Og det er musikk som både harmonisk og formmessig åpenbart utfordrer verdens mest erfarne ører – aldri har vi for eksempel hørt Nils Petter Molværs trompet sårere og mer forsiktig lyttende.

Toppgitarister

Den gamle Miles Davis-gitarist John Scofield byr for sin del på en av sine hippeste soloer noensinne - over Silje Nergaards akkorder. Ellers er både Sveriges stjernegitarist Jojje Wadenius, vårt eget bluesråskinn Knut Reiersrud og flere andre gitarister med på moroa – for Unclouded er dedisert til Silje Nergaards gitarspillende far som sørget for hennes barndoms soundtrack.

Sterke tekster

Neste generasjon er også rørende til stede når Silje byr på en lærebok i morsrollen. Let her know I see her but never try to be her, synger Silje. Det er skotsk-norske Mike McGurk som med sine tenksomme tekster løfter plata til unorske høyder. Det handler om lengsler etter noe som var eller gikk tapt eller aldri ble, men også om rasisme, selvforakt, maktkamp og oppbrudd. CD-heftet er en leseverdig diktsamling i seg selv, og Silje faller faktisk litt gjennom når hun byr på platas eneste norske tekst. Som låtskriverteam er Silje Nergaard og Mike McGurk i toppklasse. Derfor opplever jeg de to ikke-originale sangene som fremmedelementer, og i Jimmy Webb-låta The Moon’s A Harsh Mistress blir ekkoet av Radka Toneff-versjonen for sterkt til at den forsvarer sin plass.

Scat

Musikalsk er plata Unclouded herlig uklassifiserbar, og vil funke like bra på ungjentas mp3-spiller som på jazzradioens spilleliste. Det siste sørger blant andre saksofonist og scatvokalist John Pål Inderberg for. Anbefales.

  • Silje Nergaard - Unclouded
    Foto: Columbia
    Silje Nergaard, vokal og komposisjoner
  • Nils Petter Molvær, trompet
  • John Pål Inderberg, sax og vokal
  • John Scofield, Jojje Wadenius, Knut Reiersrud, Nils Einar Vinjor, Halgrim Bratberg og Håvar Bendiksen, gitarer

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober