Hopp til innhold

Miles Davis live i Oslo

Opplev Miles Davis med sitt forrykende 7-manns band, live på Chateau Neuf i Oslo 9. november 1971.

Miles Davis i Chateau Neuf 1971
Foto: Dag Tore Skilbred / NRK

Miles i Oslo 1971 - se video

Det er nøyaktig 40 år siden Miles Davis inntok Chateau Neuf, Oslos den gang flunkende nye konsertscene på Majorstua. Den halvirkelformede amfiscenen viste seg perfekt for det Miles da bød på: et ekstatisk 7-manns band som videreførte platesuksessen Bitches Brew fra året før.

Miles Davis septett i Chateau Neuf 1971
Foto: Dag Tore Skilbred / NRK

Heftig jazzrock

Keith Jarrett med Miles Davis i Oslo 1971
Foto: Dag Tore Skilbred / NRK

Den akustiske og lyriske verden fra 1969-innspillingen In A Silent Way var med det nye tiår fullstendig forlatt. Med 1970-tallet går den da 45-årige Miles Davis dypt inn i en heftig jazzrock hvor trompeten blir del av en elektronisk klangverden. Den perfekte makker har han i den 20 år yngre Keith Jarrett som her boltrer seg ekstatisk ved diverse elektriske tangentinstrumenter, totalt ulik den lyrisk-akustiske musikeren vi skulle møte med Garbarek bare tre år senere.

Kald og kokende

Gary Bartz
Foto: Dag Tore Skilbred / NRK

Den 31-årige alt- og sopransaksofonisten Gary Bartz framstår virtuos og ganske kald, som en markant kontrast til den brennende Miles-trompeten. Under syder og koker 4-manns kompet med el-bassist Michael Henderson og de tre trommeslagere/perkusjonister Leos Chandler, Charles Don Alias og James Forman.

Harmonisk er musikken ganske statisk, og det er ikke mange temaer som fester seg hos publikum. Allikevel er effekten voldsom og medrivende - vi opplever rett og slett en jazzmusikalsk revolusjon.

Afro

De fleste i bandet har brusende afro-frisyrer og Miles stiller med mørke briller, svart genser med halstørkle og jeans med skinnende paljetter. Han står oftest krumbøyd med hornet ned mot de hvite skoene som betjener elektronikk-pedalen. Ikke et ord sies av Miles Davis, og like brått som den begynte slutter konserten - uten ekstranummer trass i trampklappen.

JAZZKLUBBEN P2 tirsdag 29/11 kl 19.30-21.30

NRK Jazz på nett og DAB også torsdag kl 9 og 21, fredag kl 15 og søndag kl 9

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.