Hopp til innhold

Mer fra Vossajazz

Saksofonist Marius Neset lever opp til bandnavnet Golden Xplosion, og den danske trommis Stefan Pasborg har et i dobbel forstand jazzhistorisk 7-manns band.

Marius Neset
Foto: Ann Iren Ødeby / Jazznytt

Etter sine studier ved Det rytmiske konservatorium i København har Bergens-saksofonisten Marius Neset gjort internasjonal karriere.

Engelsk-norsk eksplosjon

Hans engelske læremester Django Bates er bindeleddet som gjør at Neset nå stiller med unge engelske musikere i kvartetten Golden Xplosion. Gruppa ga Vossajazz-publikum strak knockout med sin konsert på Fraktgodsen.

I selskap med pianist Nick Ramm, bassist Phil Donkin og trommis Martin Francer leverte Marius Neset spenstige komposisjoner og et energisk spill som plasserer ham i det udiskutable toppsjikt av dagens unge saksofonister.

Levende jazzhistorie

Et helt annet uttrykk møter vi i septetten Odessa 5 X-tra Large, ledet av den danske trommeslager Stafan Pasborg. Musikken er folkelig og hardtsvingende, med repertoar som spenner fra 1930-talls Benny Goodman til Charles Mingus og Ornette Coleman - ispedd litt Igor Stravinsky og Led Zeppelin.

Heftig ministorband

Den uvanlige besetningen låter som et heftig ministorband, og det hele bindes myndig sammen fra trommesettet av den dynamiske bandlederen. Her møter vi håndplukkede danske musikere: Saksofonistene Anders Banke og Jesper Løvdal, trombonist og tubaist Jakob Munck, Peter Rosendal som veksler mellom tangenter og flugabone (en slags ventilbasun). Niclas Knudsen spiller gitar og ved Hammond-orglet sitter Jeppe Tuxen.

Stefan Pasborgs Odessa 5 X-tra Large

Stefan Pasborgs Odessa 5 X-tra Large på Vossajazz

Foto: Ann Iren Ødeby / Jazznytt
  • JAZZKLUBBEN - fra Vossajazz
  • Søndag 1. mai kl. 22.05-24.00

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober