Hopp til innhold

Rowland på tur med Parker

Rowland Greenberg (1920-1994) var sin generasjons fremste norske jazztrompetist. Vil noen bestride dét, må de først finne en CV som omfatter mer enn George Shearing. Miles Davis, Charlie Parker og Louis Armstrong. Disse skalpene hang alle i Rowlands belte, derom hersker ingen tvil.

Rowland Greenberg og Dizzy Gillespie

Rowland Greenberg, her i jam-duell med Charlie Parkers parhest Dizzy Gillespie.

Foto: Tore Fredenlund / Norsk Jazzarkiv

Men historiene om turneen med Parker, og om hvordan han ”spilte fletta av Miles” i Paris, har vokst til rene myter.

England, Sverige og Grini

Rowland Greenberg var norsk som noen, født og oppvokst i Oslo. Det fremmede navnet hadde han fått av faren, som var Secret Service-agent og møtte Rowlands mor i Sverige under Den første verdenskrig. Bortsatt fra noen få musikerår i England og Sverige, ble det Norge for Rowland. Han turnerte med eget swingband og rytmeorkester, han debuterte med plateinnspillinger som tyskerne nektet utgivelse, han ble satt i fangenskap på Grini, og han var den første som ble tildelt norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-statuetten (1956).

Møter Charlie Parker

Men så var det turneen med Charlie Parker da? Parker var i Sverige i tre uker seinhøsten 1950. Parker kom til Sverige med Roy Eldridge, men skulle spille med et svensk all star band med trompetisten Rolf Ericson. På Parkers fjerde dag skulle de spille på en nordisk jazzgalla i København. Der møttes Parker og Rowland. Rowland spilte med Lasse Gjerlyngs norske band, og fulgte med da Parker dagen etter reiste tilbake til Skåne.

Jam i parken

Etter konsertene i Helsingborg ble det jam på en restaurant inne i Folkeparken, og endelig fikk Charlie Parker og Rowland Greenberg spille sammen. Tre nummer ble tatt opp med primitiv spolebåndspiller, og er senere gitt ut på albumet The Complete Bird in Sweden (fortsatt tilgjengelig, tross sørgelig dårlig lyd).

Steppet inn

Dagen etter jam’en, lørdag 25. november 1950, sto Jönköping på konsertruta. Rolf Ericson hadde leppeproblemer etter å ha spilt bop med Parker i dagevis. Denne dagen, men bare da, ble Rowland Greenberg tatt inn som vikar også på konserten, som dessverre ikke ble tatt opp. Charlie Parker var imidlertid fornøyd med Rowland, og sa: ”De svenska – och norska, Rowland Greenberg – musikerna är mycket skickliga.”

Spillelista for midnattstimen lørdag:


• Frode Thingnæs Quintet – No Name Samba (Queen Python) 1981 Live
• Keith Jarrett – Radiance, Part 8 (Radiance) 2002 Live
• Aga Zaryan – Let Me (Looking, Walking, Being) 2010
• Hugh Masekela – Ziphi’nkomo (Sixty) 1999
• Chet Baker – I Remember April (Jazz in Paris / Les trecheurs) 1955 – forrige ukes lytterkonkurranse
• Caterina Valente & Chet Baker – I Remember April (Vol. 7, Flamingo) 1956
• Cannonball Adderley - ?? – ukas konkurransemelodi ble i 1930 slaktet på Broadway og forbudt i radio p.g.a. umoralsk innhold. Det trigget interessen og sangen er fortsatt en populær jazzstandard
• Charlie Parker & Rowland Greenberg – Body and Soul (The Complete Bird in Sweden) 1950 Live
• Nina Simone – My Baby Just Cares For Me (Nina Simone Gold) 1957
• Oscar Peterson – Hymn to Freedom (Night Train) 1962
• Sandy Brown – Black Six Blues (Sandy’s Sidemen) 1956
• Freddie Hubbard – All Blues (White Box of Jazz, Vol. 4) 1991 Live


Ukas lenke er Charlie Parkers (og Rowlands) Sverige-turné i frodige bloggdetaljer.

Martin Westins blogg

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober