Hopp til innhold

Presidentens jazz

Esperanza Spalding opptrådte i Green Room bare uker etter at Obama ble innsatt. Han har personlig ønsket at nettopp hun skal delta på Nobelseremonien.

Esperanza Spalding
Foto: Nicolas Kamm / Scanpix/AFP

Jazz i Det hvite hus

Det var John F. Kennedy som åpnet Det hvite hus for jazz. Jacqueline Kennedy inviterte den ukjente John Winter Sextet (hadde akkurat vunnet en jazzpris på Notre Dame University) til å spille i East Room. Det ble starten på en tradisjon. Lyndon B. Johnson inviterte Sarah Vaughan. Richard Nixon holdt stort lag med plateinnspilling med og til Duke Ellington. Og Gerald Ford hadde besøk av en rekke artister, blant annet Ella Fitzgerald. Så kom ”the jazz lover” Jimmy Carter til Washington. Han inviterte hele spekteret fra Cecil Taylor til Dexter Gordon, og var æresgjest på jubileumsfestivalen i Newport. Selv Ronald Reagan holdt jazzen i Det hvite hus, bl.a. Art Blakey og Chick Corea. Men etterfølgeren, George Bush senior, boltet igjen døra for jazzen.

Saksofonisten Bill Clinton

Med Bill Clinton kom jazz tilbake som aldri før. Blant gjestene i Det hvite hus var Betty Carter og Wynton Marsalis. Dessuten spilte Bill mer enn gjerne selv. Han jammet med Joshua Redman på Newportfestivalen, og spilte til og med under offisielt besøk på jazzklubb i Praha. Selv George W. Bush strakte seg lenger enn faren, og tok imot Thelonious Monk’s jazzinstitutt med en rekke artister.

Jazz fan etter å ha hørt Dave Brubeck

Så kom Obama. Hvor jazzinteressert han er vet vi ikke, men han møtte jazzen 10 år gammel på Hawaii, da faren tok ham med på konsert med Dave Brubeck. ”I’ve been a jazz fan ever since,” skal han ha sagt. Sikkert er det at han tok imot Brubeck i Det hvite hus på hans 89-årsdag. Og få uker etter presidentinnsettelsen inviterte han bassist og vokalist Esperenza Spalding til Det hvite hus, til det samme East Room som under Kennedy. Og nå opptrer den unge damen på Nobel-seremoni og -konsert i Oslo, etter Barack Obamas eget ønske.

Michelle Obama - familiens jazzfreak

Ellers er det Michelle Obama som er jazz-freaken i familien. Hennes oppvekst var jazz. Hun har fortalt at bestefaren spilte jazz for full styrke 24 timer i døgnet hjemme I Chicago. Men The First Lady ser også på jazzen som noe mer enn musikk: "There's probably no better example of democracy than a jazz ensemble … individual freedom, but with responsibility to the group."

Se fra Nobel-seremonien (48'30 ute i kuttet) Esperanza på Nobel-seremonien

Se Esperanza i Det hvite hus

Hør Esperanza i Musikkredaksjonen

Hør mer av Esperanza Spalding i Rundt midnatt på P2 lørdag kl 23, og på NRK jazz søndag kl 23 og onsdag kl 09, 15 og 21.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP