Hopp til innhold

Alf Kjellman endelig på CD

Alf Erling Kjellman debuterte på 50-tallet, men det finnes nesten ikke opptak med den fargerike komponisten og musikeren fra Tromsø. Nå kommer CDen.

Alf Kjellman i 1994

Alf Kjellman i 1994

Foto: Henning Sunde

I januar fyller komponisten og arrangøren Alf Kjellman 70 år. I den forbindelse arbeides det med en CD-utgivelse som skal dokumentere også saksofonisten Kjellman. Det er Øystein Blix i hjembyen Tromsø som står bak prosjektet.

Alf Kjellman debuterte med eget band på 50-tallet, og han var bare tenåring da han var kapellmester for det prestisjetunge Brage revyorkester i hjembyen Tromsø. Rundt 1960 flyttet han til Oslo, der han bl a ble med i Kjell Karlsens orkester. Senere opptrådte han i flere sammenhenger rundt Club 7, og i Universitetsstorbandet. Det er likevel først og fremst som komponist og arrangør han har satt spor etter seg. Mange av hans låter kunne fort blitt til standarder hvis det hadde vært på ”riktig” tid og sted.

The Alf Kjellman Project

Den utmerkede musikeren Alf Erling Kjellman er nesten ikke dokumentert på plate, men det ble gjort et forsøk med The Alf Kjellman Project på Gemini i 1997. Da de skulle i studio trakk han seg og overlot til debutanten Frode Nymo å trakterere sax’en. CDen You’ll Always Need Friends består ellers kun av Kjellmans musikk.

Den nye CDen vil bestå av studioopptak fra Tromsø i 1999, samt liveopptak fra tidligere Prelaten og fra en konsert under de nordnorske Festspillene i Harstad. Og selvsagt kun originalstoff. Initiativtaker Øystein Blix spiller selv trombone på opptakene. Alf Kjellman driver også med billedkunst. Kanskje vi kan se fram til at han illustrerer sin egen plate?

 

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober