21.12.2014

Dette er en arkivert nettside

Disse nettsidene blir ikke oppdatert. NRK Gull gikk over til å bli NRK P1+ 2. oktober 2013.

  Kjell Bondevik og Jon Leirfall ser tilbake

  Kjell Bondevik

  Kjell Bondevik ble 'såra og vonbroten' da regjeringsforhandlingene brøt sammen i 1971.

  Dei sat på Stortinget mange år samtidig, og blei to markerte politikar som satte tydelege spor.

  Jon Leirfall kom inn på Stortinget som vararepresentant for Bondepartiet ,som Senterpartiet då heitte, i 1938 og innvald representant for Nord- Trøndelag i 1945. Han gjekk ut av Stortinget i 1965 og då hadde partiet skift namn til Senterpartiet.
  Leirfall blei kjent for sine mange gode replikkar og innlegg, han skreiv også fleire «historiske sogebøker» frå det politiske miljøet.

  Bondevik - djupt såra og vonbroten

  Kjell Bondevik blei innvald på Stortinget 1950 og også han sat der fram til 1965. Han var også statsråd i både Lyng-regjeringa og Borten- regjeringa.
  Då Borten-regjeringa måtte gå av 1971,blei det forhandlingar for å få til ei ny fireparti- regjering med Kjell Bondevik som statsminister . Forhandlingene braut saman og Bondevik utalte då det som har blitt ståande som ein stor replikk i norsk politisk i historie: Eg er djupt såra og vonbroten.


  I dette programmet fastheld Bondevik at han blei svært vonbroten, men har trur ikkje regjeringa ville fått eit langt liv om forhandlingane hadde ført fram.

  Jon Leirfall (Foto: Scan-Foto/Scanpix)

  Jon Leirfall satt for Bondepartiet på Stortinget i 1938.

  Foto: Scan-Foto/Scanpix


  Leirfall seir han trur det var godt det gjekk som det gjekk, særleg med tanke på folkerøystinga om EF for 40 år sidan, altså i 1972.

  Dette programmet som er ved Åsulv Edland blei også sendt i desember i 1975.

  Hør programmet på NRK Gull mandag 6. februar.