Hopp til innhold

Når nettene blir lange...

…er det tid for julekalender på TV. Vi har samlet alle NRKs juleserier fra Jul i Skomakergaten til Barnas Superjul. Gjenopplev din favoritt!

Skomaker Andersen

Jul i Skomakergata fra 1979, en suksess for liten og stor.

Foto: Owesen, Paul, Paul Owesen / Scanpix

I over 30 år har NRKs julekalender vært fast tradisjon for svært mange barn og voksne. Vi har samlet første episode av alle adventsseriene her - Snurr film!

Jul i Skomakergata

I 1979 var første gang norske barn ble kjent med skomaker Jens Petrus Andersen. Han hadde det lille verkstedet sitt i Skomakergata og delte det med den slitte tøffelen Tøfflus. Tøfflus elsket persille og snurret film i hver episode om Jon Blund og barnas rettigheter. Manuset og den etterhvert så velkjente musikken var det Bjørn Rønningen som stod for, og Grete Høien hadde regien. Henki Kolstad hadde rollen som den koselige og blide skomakeren, som mer enn gjerne slo av an prat med de som kom innom verkstedet.

Ingenting skaper vel så god julestemning som "Jul i Skomakergata":

Jul i Skomakergata

Jul i Skomakergata

Teodeors julekalender

Bamsen Teodor og Eli Rygg ledet NRKs adventsserie i 1986. Det var Grete Høien som hadde regien, og Birgit Strøm ga som vanlig liv og stemme til Teodor. I løpet av desember fikk Teodor og Eli Rygg også besøk av andre kjente barne-tv fjes, blant annet Skomaker Andersen og Halvdan Sivertsen hadde med seg Labbetuss. Serien ble sendt igjen i 1991.

Den koselige bamsen Teodor bor i en fin, liten stue i skogen. Han har gått i hi for vinteren og har satt vekkerklokka på 1. desember, men klokka ringer ikke...

Video Teodors julekalender

Teodors julekalender

Portveiens julekalender

Eli Rygg, Terje Strømdahl og Raffen telte ned til jul i 1987 i Portveien 2. Raffen var den hemmelige giraffen som Eli og Terje ikke kjente til - noe Raffen visste å utnytte.

"En dag strever Eli med å forme plastilin til julekrybben, mens Terje rører sammen pepperkakedeig. Tenk om noen, vi sier ikke hvem, finner på å bytte om deigen og plastilinet når ingen ser på!" kan man lese i Programbladets omtale av barneprogrammet.

Inger Bjørnstad var produsent for serien som ble like populær som den originale barne-TV serien.

Se Eli og Terje kose seg med kaffe og kaker og skape førjulstemning:

Video Portveiens julekalender

Portveiens julekalender

Vertshuset den gyldne hale

Adventsserien "Vertshuset Den Gyldne Hale" fra 1989, ble laget for både hørende og døve. Kari Simonsen og Per Jansen som spilte to av hovedrollene i serien måtte derfor lære seg alle replikkene på tegnspråk også. Vertshuset hadde akkurat 24 rom - ett for hver dag fram til jul. Manus til serien var skrevet av Grete Høien og Gudny Hagen, og Grete Høien uttalte til Dagbladet:

"Julekalenderen «Vertshuset den gyldne hale». Den er jeg stolt av."Vi laget serien for og med hørselshemmede barn, og jeg måtte gå på to kurs for å lære meg tegnspråk. Det var opptil 35 døve skuespillere i studio på en gang, og etter hvert skjønte de hva jeg mente, selv om jeg ikke gjorde alle tegnene riktig"

Husker du hva tegnene var for "Velkommen til Vertshuset Den Gyldne Hale"?

Video Vertshuset Den Gyldne Hale med tegn og tale

Vertshuset Den Gyldne Hale med tegn og tale

Jul på Sesam Stasjon

I 1992 var det Sesam Stasjon som var holdeplass for julekalenderen. Max Mekker, Bjarne betjent, Alfa, O. Tidemann og Leonora Dorothea Dahl jobbet på stasjonen og forberedte til jul. Den store utfordringen var om man klarte å holde verdens flotteste julegave skjult for Leonora Dorothea.

Geir Børresen spilte Max Mekker, og det var en svett øvelse å jobbe så lenge i det store kostymet.
"Jeg har lært med en del tricks for ikke å forgå inni Max Mekker. Jeg kjører på med masse vann, salttabletter og Helly Hansen svetteundertøy!" fortalte han til Programbladet.

Og under den første luken ligger rimet: "Det er advent. Vi er spente. Vi har mye godt i vente."

Video Jul på Sesam Stasjon

Jul på Sesam Stasjon

Amalies jul

I 1995 fulgte vi Amalie Wang og hennes juleforberedelser i et gammelt hus der det også bodde Rødnisser. Det var første gang vi møtte Rødnissene som senere ble så populære i serien "Jul på Månetoppen". Anne Marie Ottesen hadde rollen som Amalie og Pia Borgli spilte Nissungen, som måtte nisse nissestreker og nissegleder for å få langlua og bli langluenisse.

Hvor mange nissestreker og nissegleder klarer Nissungen å gjøre 1. desember?

Video Amalies jul

Amalies jul

Jul i Blåfjell

"Jul i Blåfjell" har blitt en kjempesuksess med både CD-utgivelse og teateroppsetning. 18. november i år, hadde også spillefilmen premiere på norske kinoer. 1999 var første gang norske barn ble kjent med de blå nissene, og dermed var alle lekeplasser og barnehager fylt med de karakteristiske blå toppluene.

Nissene i Blåfjell har mye å gjøre fram til jul, som å lage Den blå Timen og passe på at fjellet er rent og pent. Men en dag kommer det noen å tømmer søppel i Blåfjell og den lille nissen Turte oppdager andre mystiske ting også.

"Jul i Blåfjell" er årets julekalender på NRK.

Video Jul i Blåfjell

Jul i Blåfjell

Jul på Månetoppen

I 2002 var Rødnissene tilbake på skjermen sammen med Blånissene. Denne gangen var det striden om hvem som eide Månetoppen som var tema. Idé og manus var ved Gudny Ingebjørg Hagen, som også stod for "Amalies jul" og "Jul i Blåfjell". "Jul på Månetoppen" ble like populær som "Jul i Blåfjell", og ble også sendt som hørespill i radioen i 2005.

Å lage en serie som innhold både rødnissene og blånissene kunne ikke slå feil:

Video Jul på Månetoppen

Jul på Månetoppen

Jul i Svingen

"Jul i Svingen" bygger på den populære barne-TV serien "Linus i svingen" og ble sendt første gang i 2006. Igjen møter vi barn og voksne som bor i Svingen og er med på hverdagens opplevelser og eventyr. Adventsserien ble svært populær også utenfor landet grenser, og har blitt vist i dubbet versjon i både Nederland, Danmark, Færøyene og Sverige. Odd Nordstoga og John Vinge stod for musikken i serien, og vant Spellemannsprisen i 2006 for beste barneplate.

Og som NRK selv skriver om serien: "Jul i svingen handler om de små, viktige tingene i livet, fortalt med humor, litt ertelyst, og mye varme»

Video Jul i Svingen

Jul i Svingen

Barnas superjul

"Barnas superjul" var NRKs adventssatsing i 2007, og baserte seg på det populære programmet "Barnas supershow". Her forbereder barna seg til jul på sin egen måte med kokkelering, nedtelling, musikkvideoer og mye mer. Da serien ble sendt fikk den kritikk for å være masete og ha lite med julehøytiden å gjøre. Selv om ikke serien var så populær blant kritikerne, falt den nok i god jord hos det tiltenkte publikumet.

Masete eller ei, her er første episode av "Barnas superjul":

Video Barnas superjul

Barnas superjul