Hopp til innhold

"Hissigproppen" Spitfire fyller 75!

Våren 1936 kom jagerfly-legenden på vingene for første gang. Under andre verdenskrig ble Vickers Supermarine Spitfire de alliertes mest sagnomsuste fly.

Norske Spitfires

Norske Spitfires på Gardermoen i mai 1945. Foto: Luftforsvaret.

Under ”Slaget om Storbritannia” sommeren og høsten 1940, var det pilotene i Spitfire- og Hurricane-jagerne som hindret tyskernes Luftwaffe i å bombe britene til overgivelse. Det var dem Winston Churchill viste til da han uttalte: ”Never in the field of human conflict was so so much owed by so many to so few!

I ”Hissigproppen Spitfire” fra 1986, forteller jageresset Werner H. Christie om sine erfaringer med flytypen under krigen:

Norske Spitfires

Norske flymekanikere i sving.

En norsk flymekaniker overhaler en Spitfire i England.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Også norske flygere satt bak spakene i Spitfire-jagere. Da de to norske jagerskvadronene, 331 og 332, ble opprettet under RAF-kommando i 1941, ble de først satt opp med Hurricanes, men gikk etter kort tid over på Spitfire.

Etter krigen

Da freden kom, befant de to norske Spitfire-skvadronene seg i Skottland og ventet utålmodig på første og beste anledning til å vende hjem til et fritt Norge. Målet var å lande på norsk jord tidsnok til å delta i den første 17. mai-feiringen etter frigjøringen. Dessverre satte været en stopper for disse planene, og først 22. mai landet de norske Spitfire-skvadronene på Gardermoen etter en mellomlanding på Sola.

LES: Krigsflyger (92) på vingene igjen

Hissigproppen Spitfire

NRK-Gull gjør stas på jubilanten mandag 18. juli med 3 programmer om Spitfire-jageren og de norske skvadronene som brukte den. I ”Hissigproppen Spitfire” fra 1986, forteller jageresset Werner H. Christie om sine erfaringer med flytypen under krigen. ”De norske flygerne kommer” er en reportasje fra hjemkomsten på Gardermoen 22. mai 1945. Til slutt får vi høre generalmajor Odd Bull fortelle om den første tiden med Spitfire i forbindelse med 331-skvadrons 15-årsjubileum i 1956.

Går det an å konstruere en Spitfire i full størrelse med et modellfly-byggesett? Airfix-plastmodeller har vært ledende på leketøysmarkedet etter krigen, og nå vil James May teste det. Er det sterkt nok, og passer bitene sammen? (James Mays Toy Stories: Airfix)

Se: Store leker: Airfix - plastmodeller

Hør programmene om Spitfire på NRK Gull 18. juli. Reprise søndag 24. juli.