Hopp til innhold

Sint senior

Hun har gjort seg bemerket i samfunnsdebatten gjennom en årrekke. Nå kjemper Ingeborg Moræus Hanssen for de eldre i samfunnet.

Ingeborg Moræus Hanssen

Ingeborg Moræus Hanssen er en aktiv samfunnsbebattant og styreformann i Seniornytt.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Den tidligere kommunepolitikeren, kinodirektøren og den nåværende styreformannen i Seniornytt mener at i alle rom store som små, ved Kongens bord, i organisasjoner, i næringslivet, i media, overalt, bør det være like mange av de eldre som ellers i samfunnet.

Tidligere kinosjef i Oslo, kommunepolitiker og nåværende styreformann i Seniornytt velger radioperler. Programleder: Ingegerd Henriksen. Produsent og tekniker: Stein Nybakk.


Den Tredje Alder


Moræus Hanssen har lansert et nytt begrep ”Den Tredje Alder” for aldersgruppen 60-90 år og ønsker at denne gruppen skal tas med der beslutninger om fellesskapet fattes. Hun tror på et samfunn som har like mye av erfaringen og refleksjonen og det voksne mennesket og det sterke unge mennesket.


- De unge blir sterkere når de eldre er med, og vi blir flottere hvis vi er sammen med de unge, og beslutningene som tas blir klokere hvis de eldre er med. Det blir for hardt hvis alt i samfunnet bestemmes av 38-åringner, mener Moræus Hanssen.


Feide med Ullmann

Liv Ullmann sammen med "Troløs"-skuespillerne.

Lena Endre, Erland Josephson og Thomas Hanzon spilte hovedrollene i Liv Ullmanns film 'Troløs'. Foto: Scanpix.

I et intervju i Dagsavisen i 2000 slaktet den daværende kinodirektøren Liv Ullmanns film ”Troløs”.

- Det var et fryktelig øyeblikk da jeg så førstesiden i Dagavisen. Jeg blir fortsatt svett i hånden når jeg tenker på hvor galt det gikk. Jeg ba ikke om å lese intervjuet. Det gjorde jeg aldri, bare hvis det gjaldt tall. Jeg stolte på journalistene, og i 95 prosent gikk det glimrende, men med Liv gikk det galt. Jeg skammer meg fortsatt over det jeg sa til journalisten. Det var en blunder.


Kinogjengerne ble nysgjerrige av feiden og ville se ”Troløs”. Filmen ble så godt besøkt at Oslo Kinematografer tjente penger på den.


- Det ble krig, men ikke mellom meg og Liv, men om min rolle. Alle gjør feil, og du må rette det opp så fort som mulig. Jeg hadde bare i hodet at jeg skulle snakke med Liv. Jeg fikk så mye juling og håpet bare på at det skulle gå over. Og hadde jeg hatt et privat jetfly, hadde jeg fløyet bort. Dette var bare pinlig. Her er jeg ikke stolt av meg selv.


Liv Ullmann og kinodirektøren ble venner og forlikte, men lenge etterpå plasserte verter i forskjellige sammenhenger disse to damene i hvert sitt rom.


Fornøyd med ”Crash”-avgjørelsen


I 1996 ertet kinodirektøren på seg filmkritikerne og kinogjengerne da hun nektet å vise David Cronenbergs kontroversielle film ”Crash” på Oslo-kinoene. Hun understreker at boken er velskrevet, men i filmen vek regissøren fra det litterære verket og stoffet ble ikke behandlet filmatisk riktig.


- Jeg visste at det ville bli en stor ståhei, men dette var en riktig avgjørelse. I dag kan man le av det, men i den settingen den gangen med det ”nei”, var et viktig ”nei” fordi en redaktørrolle som jeg hadde, den skal også fra tid til annen måtte si ”nei”. Det er en viktig del av å skape en respekt for både for det man sier ”ja” til og ”nei” til. Dette er noe jeg stolt over.


Mye søppel på lerret


Moreus Hanssen mener at en del av det likegyldige underholdningsmølet burde hun ha sagt ”nei takk” til. Det også, og med årene fikk hun en overdose av denne likegyldigheten.

- Som voksen ønsker man annen type påfyll, men jeg må understreke at det er en menneskerett å få gå på kino og se noe som er dumt og deilig. Det er tillatt å sitte der og putte popcorn i ansiktet et par timer og se på uforpliktende tull. Alt skal ikke være genierklært, åndelig og løftende.

«Dette vil jeg dele med Ingeborg Moræus Hanssen» går mandag 19. september på NRK Gull.