Hopp til innhold

Regnbuens krigere

Miljøorganisasjonen Greenpeace ble utsatt for sabotasje da skipet Rainbow Warrior ble senket mens det lå til kai på New Zealand i 1985.

RAINBOW WARRIOR
Foto: PATRICK RIVIERE / AFP

PHILIPPINES-ENVIRONMENT-GREENPEACE-SHIP-FINE
Foto: JAY DIRECTO / AFP

Sprengningen av Greenpeace-skipet Rainbow Warrior skapte store overskrifter verden over. To bomber detonerte inne i skipet mens det lå i havna i Auckland på New Zealand. Det spesielle med saken var at fransk etteretning ble mistenkt for å ha stått bak bombene. Frankrike drev med atomprøvesprengninger på Mururoa-atollen på den tiden, og Greenpeace brukte Rainbow Warrior til å protestere mot og forstyrre prøvesprengningene. Dermed mente man at Frankrike hadde motiv for sabotasjen, og at bombene i verste fall kunne være klarerte helt opp til den franske presidenten. Birger Amundsen og Kåre Johan Lund laget en radiomontasje om saken, og den kan du høre her:

Hør: Regnbuens krigere.

Greenpeace og lokalbefolkning er ikke alltid på samme lag. Men i 1984 var Mikal Gylling Nilsen, leder i Greenpeace Skandinavia, modig nok til å reise til Lofoten for å snakke med folk der. Reporter Frank A. Jenssen møtte Gylling Nilsen i Kabelvåg.

Hør: Greenpeace i Lofoten.

Bjarne og Gunnar, alias Otto Jespersen og Jens Brun Pedersen, har også tanker om miljøvern. Her tenker de på hvalfangst:

Hør: Bjarne og Gunnar om hvalfangst.

Programmene sendes i NRK Gull tirsdag 17. august kl. 9.00 og kl. 20.00, samt fredag 20. august kl. 15.00 og mandag 23. august kl. 18.00.