Hopp til innhold

Slik var 9. april 1940

Opplev den den tyske invasjonen av Norge minutt for minutt slik det skjedde i morgentimene 1940.

Tyske tropper inntar Oslo 9. april 1940

Tyske tropper inntar Oslo 9. april 1940.

Foto: "Krigsarkivet" - fotograf ukjent / SCANPIX

Det var Kjell Pihlstrøms idé. Han var sjef for Temaredaksjonen i daværende P2 i 1990, som var det året 50-årsdagen for invasjonen av Norge skulle markeres. Idéen var å skildre det tyske angrepet i 1940 slik det kunne ha vært hvis radioen på den tiden hadde hatt folk, utstyr og ressurser som i 1990. Hva kunne NRK ha prestert da?

Resultatet ble en radiodramatisering som følger den tyske invasjonen slik den kan ha fortonet seg for over 70 år siden.

Tyske tropper på vei til Norge.

Tyske tropper på vei til Norge.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Hør hele programserien:

Flere kjente skuespillere illuderer reportere som ”direkte” eller i ferske innslag skildrer dystre hendelser som senkingen av panserskipene ”Eidsvold” og ”Norge” ved Narvik, sett fra Fløttmannskaia. Bentein Baardson ”er tilstede” når spiret på Kristiansand domkirke blir skutt i stykker, og vi er ved Drøbaksundet like etter at ”Blücher” senkes rett ute i fjorden.

Les: Mer om 2. verdenskrig på NRK Gull

Blücher sank 9.april 1940

Den tyske krysseren Blücher synker utenfor Drøbak 9. april 1940.

Foto: ARKIVFOTO - fotograf ukjent / Scanpix

Minutt for minutt

Utviklingen i det tyske overfallet følges fra minutt til minutt gjennom morgentimene, slik radioen kunne ha formidlet det. Hovedkilde for innholdet er Bjørn Bjørnsens bok ”Det utrolige døgnet” som kom ut i 1977.

Detaljtro

Teknisk ansvarlig for programmet i 1990, Viggo Valle, sier at de ville være nøye med detaljene:

- Vi ville ha lyden av maskinalarmen på ”Blücher”, og kunne ikke bruke en hvilken som helst alarmlyd. Vi tok kontakt med Norddeutscher Rundfunk, og de spilte faktisk over fra sitt lydarkiv en tidsriktig maskinalarm fra tyske krigsskip.

Ved siden av seg hadde Viggo musikktekniker Gaute Nistov med sin spesialkompetanse på en dengang ny mikser, særlig brukt til lydeffekter. Hør selv i god stereo.

Troverdig

Det var også viktig at ”reporterne” ikke skildret og rapporterte hendelser de sannsynligvis ikke kunne ha sett eller hørt hvis de faktisk hadde vært på de stedene i 1940 som de virkeliggjør i programmet. Det skulle være så troverdig som mulig, så programskaperne var rundt og snakket med folk som så og hørte det som skjedde for å få det historisk korrekte til å gå i hop med virkelighetsnære rapporter.

Basert på intervjuer

Ola E. Bø brukte sine framifrå dramaturgiske evner og skrev nyhetsrapportene skuespillerne framfører, samt hørebildene og dialogene som dramatiserer hendelsene. Intervjuer ”der og da” med utenriksminister Halvdan Koht (framstilt av Odd Furøy) og statsminister Johan Nygaardsvold (Ståle Bjørnhaug) er basert på intervjuer de ga etter krigen.

Johan Nygaardsvold

Statsminister Johan Nygaardsvold (Ap) ledet Norge fra London 1940-45.

Foto: Scanpix

Programmet ser bort fra at telefonlinjene til Norge ble kuttet under invasjonen, og forsøker å vise hvordan NRK ville ha rapportert hvis vi hadde hatt korrespondenter i København, London, Washington og ikke minst, i Berlin, i 1940.

- Hele poenget var å forsøke å demonstrere hvordan et slikt angrep ville ha hørtes ut i radioen hvis radioen hadde vært like god utbygd i 1940 som i 1990, sier Kjell Pihlstrøm idag.