Hopp til innhold

Datastyrt børsfall

Fredag den 13. oktober i 1989 ble en ulykkesdag for mang en spekulant. Datateknikk førte til et av de største fallene i New York-børsens historie.

Panikk på børsen
Foto: Peter Morgan / Scanpix/AP

Wall Street.
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP

Se video: Kursfall på Wall Street

Bare 66 minutter før handelen på Wall Street skulle avsluttes denne dagen, raste aksjekursene ned med hele 190 poeng. Det plutselige kursfallet førte til at uroen spredte seg og stadig flere la sine papirer ut for salg.

Datastyrt

Det aksjonærene ikke visste var at meklerne hadde lagt inn parametre i programmene som gjorde at de automatisk solgte aksjer når kursen falt under et visst nivå. Så snart datamaskinene registrerte et fallende marked, pøste de ut nye aksjer for salg.

Historien gjentar seg?


Myndighetene var raskt ute med å påpeke at nedgangen måtte sees på bakgrunn av en økning i aksjekursene på hele 591 poeng siden januar 1989, men hendelesene vekket minner om en lignende dag i oktober to år tidligere: I 1987 hadde markedet vært nervøst med nedadgående trend i flere uker, da det plutselig raste nedover med 508 poeng på Dow Jones-indeksen på den såkalte svarte mandagen.

Ingen ny svart mandag


Meklerne fryktet for en ny svart mandag i 1989. En stor mengde mennesker samlet seg utenfor børsen i håp om å kunne bivåne de historiske kurssvingningene, men fikk ikke slippe inn. Til gjengjeld stjal en gruppe anarkister showet. De bar plakater med teksten ”selg i dag, hopp i morgen” og ropte ”se opp for fallende aksjemeklere”. Men verken kursene eller aksjemeklerne falt i noen større grad, og aksjemarkedet tok seg opp fortere enn de fleste hadde trodd.