Hopp til innhold

Traumatisk barne-TV

Barne-TV skremmer barn. Sannsynligvis en god del voksne også…

Pompel og Pilt
Foto: Nyhetsspiller / Scanpix

En ny finsk doktoravhandling i sosialpsykologi kunne for en tid tilbake fortelle at finske barn blir redde av å se på barne-TV.
Det samme er nok tilfelle her i Norge.

En lang tradisjon

Siden oppstarten av Barne-TV i 1960 har NRK sendt programmer så skrudde og skumle at noen av dem helt sikkert kunne gitt selveste Hufsa mareritt! Oppfatningen i NRK har alltid vært at Barne-TV skulle lære barn noe, noen ganger var dette tydeligvis frykt!

Foreldre i dag river seg i håret av " Drømmehagen " og " Teletubbiene ", men sammenlignet med noen utvalgte perler fra NRKs arkiv kan selv figurene "Ninky Nonk" og "Upsy Daisy" virke hverdagslige og normale.

Selvmedisinering

På 70-tallet så NRKs barneprogrammer ut til å være preget av heftig selvmedisinering og uforløste psykologbehov hos programskaperne. Som perler på en snor kom den ene serien etter den andre, som skapt for traumer og mareritt.

Pompel og Pilt

Pompel og Pilt

Se: Pompel og Pilt

Få programmer har festet seg så sterkt i bevisstheten til minst en generasjon som den surrealistiske dukke-serien "Pompel og Pilt". Mørkt og foruroligende som en nordisk vinterdepresjon.

Du og jeg og kaktusen

Du og jeg og kaktusen
Foto: NRK

Se: Du og jeg og kaktusen.

Serie fra 1976 om en rev, en hare og en bjørn i et komplisert avhengighetsforhold til en kaktus ved navn "Storkaktusen". Hva de som lagde serien egentlig tenkte er vanskelig å si, men det hadde helt sikkert vært interessant for narkotikapolitiet å ta en nærmere titt på en av de 8 episodene som ble laget.

Dyr som ikke...

Dyr som ikke...

Se: Dyr som ikke...

Enda en sak for narkotikapolitiet. Serie fra 1974 med flere narkotikareferanser enn Ingvar Ambjørnsens samlede verker.